ПЕТРОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У ГАЈДОБРИ

У Гајдобри се ова манифестација одржава скоро 50 година, додуше, садашњи назив је добила након изградње црква Св. Петра и Павла. Ове године, након 25 година чекања, мештани су дочекали и нову спортску халу, чему су се највише обрадовали ученици и спортисти. Јер, место је изразито спортско, дало је 37 репрензентативаца (што за Југославију, што за Србију).

Али то није све, Гајдобру зову и српском Сорбоном јер је дала 39 доктора наука. У односу на број житеља добијамо да је сваки осамдесети житељ Гајдобре доктор наука, а сваки 128. професор на факултету. А житеља је тренутно око 2500 јер су млади отишли за послом у веће градове, мада се хвале и школом, вртићем, и базеном. Домаћини вредни, срдачни, предусретљиви.

Гајдобрани су иначе веома вредни, па како рече наш саговорник Владимир Шушић, не ради само онај ко баш неће. Па и Петровданске свечаности које трају четири дана, требало је организовати. Међу организаторима су највреднији они окупљени око певачке дружине Звуци с камена. 

Првога дана овогодишње манифестације, отворена је поменута спортска хала и одржана кошаркашка утакмица којој је присуствовао и наш прослављени кошаркаш Миличић. Другог дана је на реду био рукомет, трећег дана фолклорни концерт на којем су, уз месни КУД „Благоје Паровић” дошли КУД-ови из Бачке Паланке, Крагујевца и Нове Гајдобре.

Четвртом дану ових свечаности се одазвала наша новинарска екипа и имали смо шта и да видимо, а богами и пробамо. Удружење „Традиција” је поставило једну типичну херцеговачку етно-собу, ручне радове, накит, али и типична старинска јела. Одушевиле су нас њихове пите од ручно вучених кора, изљевак, јагњећи подробац али и сир из м(ј)еха – бољи од сваког пармезана. Сва  ова окупљања имају за циљ неговање и очување своје традиције.

Док је 27 пријављених екипа кувало раштан, који се из Херцеговине баш лепо примио на овом поднебљу, спремао се спортски вишебој и дечји вишебој, а куварске екипе су морале да се окушају и у певању ганги – изворних херцеговачких песама. Уз храну коју смо пробали, све постаје јасно – таква јела траже да се потроше на јуначки начин: и умно, и гласовно, и физички.

Српска Сорбоно, чувај свој јединствени здрави дух!

 

За Војвођанске са географским пореклом, пише : Весна Раонић

Фотографије: Медија Портал

Галерију фотографија са Раштанијаде 2018. погледајте у наставку.