ПЕТРОВДАНСКО САБОРОВАЊЕ У МАНАСТИРУ ГРАБОВАЦ

У манастиру Грабовац, на југу Мађарске, у недељу 15. јула одржан је традиционални Петровдански сабор, коме су присуствовали бројни верници из Мађарске, Хрватске и Србије. Саборовање у Грабовцу је од давнина једна од најмасовније посећених српских манифестација у Мађарској.

Свету архијерејску литургију служили су епископ будимски Лукијан, митрополит загребачко-љубљански Порфирије и епископ Софроније из Румунске православне цркве. Литургији су присуствовале и монахиње из манастира Дивостин и Петковица, као и свештеници из Темишварске, Пакрачко-славонске и Осијечко-пољске епархије.

Историчари кажу да је на месту данашњег манастира Грабовац раније постојао бенедиктински католички манастир из 14. века, чији се остаци и данас могу видети код постојећег манастирског гробља. Најстарији помен тог манастира је из 1585. године, и реч је о доласку братства. Садашњи манастир Грабовац основали су 1587. године монаси манастира Драговић у Далмацији – игуман Пајсеј, са братијом, Евстатијем, Серафимом, Герасимом и Дионисијем.

 

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта