PEVAČKO DRUŠTVO „PASTORALA“, IZ ŽABLJA UČESTVOVALO NA 8.FESTIVALU DUHOVNE MUZIKE U POLJSKOJ

Pevačko društvo, „Pastorala“iz Žablja i pevačka grupa „Varošanke“iz Sombora  učestvovali su zajednički na 8.Festivalu duhovne muzike u Poljskoj.

Festival se održavao u dva mesta 12.01.2019 god. u Vetlini a 13.01.2019god. u Cisni.

Na festivalu je učestvovalo 18 pevačkih grupa iz Slovačke, Poljske, Ukrajine i Srbije.

Mešoviti hor Pastorale i Varošanki pevali su duhovne pesme na srbskom jeziku i to: Roždestvo, Vitlejeme, Badnjače, Božić, Marijo slavna i Oj Srbijo mati.

Učesnici su na kraju zajednički proglasili ženski pevački  hor iz Odese za najuspešnije učesnike festivala.

Zanimljivo je da su se oba nastupa održavala u katoličkim crkvama zbog prostora a ceo festival je bio u duhu pravoslavlja.

Vođa puta Miloš Bogdanov izjavio je za vojvođanske vesti sa geo. poreklom: Ovo je prvi nastup koji smo imali na ovom festivalu.Po nekom našem ličnom utisku jedan od najorganizovanijih  na kojima smo kao pevačko društvo do sada učestvovali.Domaćini su se trudili da se lepo i prijatno osećamo u njihovoj sredini.U tome su u potpunosti uspeli.Organizovali su za goste iz Srbije doček srpske nove godine bez da im je to bilo ko sugerisao.Zahvaljujemo se svima njima na jednom lepom i ne svakidašnjem iskustvu, kao i KUD Ravangrad i njihovoj pevačkoj grupi „Varošanke“, kao i D.O.N.K.T. „Đerdan“iz Gospođinaca koji su poslali svoje predstavnike na ovo putovanje kao pomoć i podršku“.

Ostali učesnici takođe imaju samo reči hvale za organizatore festivala i kažu da će  sledeći put ukoliko budu bili pozvani veoma rado doći.

Za vojvodjanske.rs M. Živković