ПИЛОТСКА АКАДЕМИЈА У ВРШЦУ УПИСУЈЕ НОВЕ ПОЛАЗНИКЕ

Пилотска академија СМАТСА до сада је одшколовала преко 2.500 пилота, а 11.септембра уписује нову генерацију студената. Обука траје 24 месеца, 1163 часа теотретске и 215 часова практичне наставе на једномоторним и двомоторним авионима, као и курс за вишечлану посаду, што студентима пружа основ да конкуришу у било коју компанију, и да наставе даље усавршавање.

Редован летачки дан на пилотској академији у Вршцу, па је на писти прилично живо. Петнаест авиона ангажовано је на обуци будућих пилота, а дневно 60-ак студената пролази практичну обуку у ваздуху. Тренутно је на школовању око 125 ђака, из свих делова света – Европе, Африке, Азије, па чак и Америке, а Вршчанин Денис Корња на академији је од априла. Професија за коју се школује привукла га је, каже, због својих специфичних квалитета и могућности:

„Брзина, адреналин, и све то, а искрено, ово је посао који има канцеларију са најлепшим погледом. Мислим да је то главни разлог и да нема ништа боље. Академија је одлична, све је професионално, не могу да се жалим, а нисма до сан ни чуо некога да каже било шта лосе о овој академији“, каже Денис.

И њему и осталим полазницима на располагању су компетна инфраструктура и маневарски простор, сва неопходна техника и контрола лета, а искусан теоретски кадар и флигхт инструктори омогућавају да се обука спроведе квалитетно и безбедно. Недавно су обезбеђена и нова навигациона средства, која је провајдер СМАТСА био у обавези да обезбеди за све кориснике ваздушног простора:

„Али смо имали прилику и задовољство и част да Двор ДМИ буде постављен управо прво код нас. Он омогућава сигуран и безбедан прилазак за слетање у сложеним метеоусловима када је смањена видљивост, и омогућава да се авион са својом опремом и пилотом сигурно доведе на слетање,“ истиче начелник СМАТСА Ваyдухопловне академије Мирко Вранић.

Због свега тога, интересовање за СМАТСА академију веома је велико, а у септембру следи и упис нове генерације. Уз то, и АИР Сербиа је расписала конкурс за пријем нових пилота у својој компанији.

„То уједно показује да је позив пилота веома интересантан, јер нуди велику могућност проначласка запослења, а самим тим средства уложена у кандидата враћају се кроз сигуран посао у будућности који ће то омогућавати,“ напомиње Вранић.

У наредном периоду академија ће наставити усавршавање програма за даљи рад са сателитском навигацијом, и додатно опремити симулатор летења, а завршиће се и обука за гроунд и флигхт инструкторе. Тиме ће у потпуности испратити трендове које захтевају цивилне власти наше земље, у складу са прописима ЕУ.

Извор: РТВ