„ПИВОВАРНА ЛАШКО“ ПОБЕДНИК МЕМОРИЈАЛА У ЦРВЕНКИ

Победници јубиларног 20. по реду рукометног меморијалног турнира „Слободан Чиле Мишковић“, који је у петак и суботу одржан у Црвенки, у организацији Рукометног клуба „Црвенка“, а у знак сећања на југословенску и црвеначку рукометну легенду је „Пивоварна Лашко“ из Цеља. Овогодишњи турнир, како јубилеју и доликује, имао је међународни карактер, јер су наступили Рукометни клуб „Пивоварна Лашко“ из Цеља, Република Словенија, у којем је легендарни Чиле као тренер провео пет сезона, добојска „Слога“ из Републике Српске, у којој је Чиле што као играч, што као тренер провео две сезоне, „Пролетер“ из Зрењанина у којем је Чиле као тренер провео пет сезона, а четврти учесник је била „Црвенка“ у којој је Чиле поникао, бриљирао и као играч и као тренер.

Првог дана турнира, пре првог сусрета делегације клубова учесника су на црвеначком гробљу посетиле Чилетов гроб и положиле цвеће. У првом сусрету који је отворио турнир „Слога“ из Добоја је победила „Пролетер“ из Зрењанина са 33:26, иако су Зрењанинци први део игре решили у своју корист са 17:13. У другом сусрету „Пивоварна Лашко“ је била боља од домаћина „Црвенке“, славила са 35:26 и домогла се финала.

Другог дана турнира у сусрету са треће место „Пролетер“ је савладао „Црвенку“ са 32:21, иако су Црвенчани први део сусрета добили са 13:12. Пре финалног сусрета  јубиларног Чилетовог меморијала одржана је пригодна свечаност којом је обележено пола века од како је Рукометни клуб „Црвенка“ освојио титулу првака Југославије, па су се публици представили Миле Верац, Васа Галетић, Војо Малешевић, Лазо Петровски, али и играчи и тренери који су доцније бранили боје „Црвенке“: Ново Јовановић, Никола Јокић, Бранислав Зељковић, Момир Витас, Вељко Вукобрат, Ђурађ Трбојевић, Цујо Рачић, Јожеф Холперт, Живојин Жика Косовић и Милорад Лајић који су награђени громким аплаузом за све што су дали црвеначком рукомету. У финалном сусрету млада екипа „Пивоварне Лашко“ је доказала раскош талента и заслужено победила добојску „Слогу“ са 31:29, полувреме 15:12. Тако су Цељани први пут постали победници Чилетовог меморијала.

Након финалног сусрета уследило је проглашење најуспешнијих, како екипа тако и појединаца. За освојено треће место екипи „Пролетера“ пехар је уручио Лазо Петровски, добојској „Слоги“ за освојено друго место пехар је уручио Васа Галетић, а победнику јубиларног „Чилетовог“ меморијала „Пивоварни Лашко“ из Цеља велики прелазни пехар, као и пехар у трајно власништво уручио је Миодраг Миле Верац. За најбољег голмана турнира проглашен је Гав Габершек ( „Пивоварна Лашко“), а пехар му је уручио Новак Јовановић, бивши голман који је са Црвенком освојио Куп Југославије 1967.  године. Најбољи стрелац турнира је члан добојске „Слоге“ Давид Престаш, а пехар му је уручио Јожеф Холперт, бивши репрезентативац Југославије, освајач титуле светског првака 1986. у Швајцарској и бронзани на Олимпијади у Сеулу. За најбољег средњег бека, а то је позиција на којој је играо легендарни Чиле проглашен је Ник Чировић, играч „Пивоварне Лашко“, а признање су му уручили Чилетова ћерка Светлана и унук Андреј Живковић.

Извор: Општина Кула