ПЛИВАЧКИ МАРАТОН У АПАТИНУ

Пливачки Дунавски маратон одржан је у заливу код Апатина, у организацији Пливачког и триатлон клуба из Апатина и Савеза за даљинско-маратонско пливање Србије. Време и температура воде је послужило пливаче и пливачице свих генерација да испливају дате релације.

Осамнаести Дунавски пливачки маратон је у заливу код Апатина окупио око 70 учесника свих генерација из Војводине и Србије, који су се такмичили у 17 мушких и женских категорија. Током трке, пливачи, а нарочито они млађи, нису имали никаквих проблема да испливају и истрају до циља.

„Волим да пливам, а такмичим се активно већ неколико година. Важно ми је што сам и апсолутни победник у категорији, јер желим да будем што бољи у овом спорту“ изјавио је за РТВ Алекса Дудуковић, Сомбор, апсолутни победник у категорији 13-14 година за дечаке и девојчице.

Док је млађима био приоритет које су место освојили, старијима је ипак било најважније учествовати.

„Без тренинга није пожељно испливати маратон. Осим што овде пливамо, нама старијима значи да се дружимо и да учествујемо. У Бачкој Топили имамо језеро на којем тренирамо пливање од маја до септембра“, изјавила је Анико Јаблан из Бачке Тополе:

„Ово такмичење треба гледати као наставак неког тренига и пливања којег обављате преко недеље. Не треба по сваку цену брзо испливати, а девиза каже – како пливаш тако дишеш“, потврдио је Срђан Стефановић из Београда.

„Маратон се пливао у дужини од 3000 метара, а у оквиру главне трки одржана је и штафетна са три члана у којој сваки такмичар плива 1000 метара без обзира на пол и старост“, истакао је Михајло Којић, председник Савеза за даљинско – маратонско пливање Србије:

„Тренд је да се млади највише окрећу базенима, а нама је циљ промоција пливања на отвореним водама“ додао је.

Организатор је пре маратона припремио и две ревијалне трке у мушкој и женској категорији у две дужине, 150 метара и 1000 метара до 12 и 14 година (за обе категорије).

Извор: РТВ