ПО ПЕТНАЕСТИ ПУТ ДОДЕЉЕНА ГОДИШЊА ПРИЗНАЊА СПОРТСКОГ САВЕЗА ГРАДА ЗРЕЊАНИНА – У 12 КАТЕГОРИЈА НАГРАЂЕНО 26 ДОБИТНИКА

Традиционална свечаност доделе годишњих признања Спортског савеза града Зрењанина одржана је данас, по петнаести пут, у Барокној сали зрењанинске Градске куће, уз присуство челника Града Зрењанина и Средњобанатског управног округа и представника спортских асоцијација и институција Републике Србије и АП Војводине. За спортска достигнућа и резултате у 2020. години награђено је 26 спортиста, спортских клубова, стручњака, судија, донатора, пропагандиста у спорту, а додељена су и посебна признања и награда за животно дело. О најбољима је одлучивао Управни одбор Спортског савеза града Зрењанина, а признања су додељена у 12 категорија. 

Присутне су на почетку свечаности поздравили председник Спортског сваеза града Зрењанина Рајко Петровић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је напоменуо да је претходна година спортистима ускратила оно најважније – такмичења, али да су се они и у таквим околностима припремали и тренирали. 

Истакао је да се спорт још једном уздигао изнад проблема са којима се суочило друштво. Одао је и признање спортским радницима из нашег града који су изгубили битку с опаком болешћу – Ивану Гути Грубачком, Горану Старчевићу и Радиши Дупљановићу. Као најзначајнији спортски домет навео је проглашење Зрењанина за “Европски град спорта 2021”.
– Читаве прошле године смо вредно радили  да се на најбољи начин представимо Европској асоцијацији престоница и градова спорта. И успели смо, пре свега захваљујући вама, спортистима. Након што смо подсетили спортску комисију на спортске резултате којима се дичимо и уз помињање светски познатих имена, комисија за доделу  титуле није имала дилеме да ли треба да будемо “Европски град спорта” – рекао је градоначелник и подсетио на уручење првих спортских пасоша рвачким шампионима Европе Немешу и Датунашвилију. 

Још се осврнуо и на актуелна спортска достигнућа зрењанинских колектива, пласман кошаркашица и ватерполиста у највиши ранг такмичења.
– Уз одбојкашице, рукометаше, рваче, стонотенисере, куглашице, шири се круг успешних у екипним спортовима. Желимо да се и догодине задрже у овом степену такмичења. Подржаћемо и такмичаре у појединачној конкуренцији, свесни колико је тешко наступати сам и освајати медаље. Ово је олимпијска година у којој ћемо имати и представнике из Зрењанина, нека нам свима њихов  пласман на Олимпијске игре и освојена медаља буду подстрек за даље успехе на личном  и пословном плану – поручио је градоначелник Салапура. 

 Он је, заједно са  председником Спортског савеза Србије, Давором Штефанеком, уручио  награде најуспешнијим кадетима, јуниорима и сениорима. У кадетској конкуренцији признање су заслужили члан Пливачког клуба “Пролетер” и Атлетског клуба “АС 023” Јустин Цветков и чланица Атлетског клуба “Банат” Дуња Сикима. Међу јуниорима су се највише истакли пливач “Пролетера” Огњен Ковачевић и одбојкашица Александра Узелац. У сениорској категорији, међу спортистима у олимпијским спортовима и спортовима који су придружене чланице МОК-а, признања су добили рвач “Пролетера” Виктор Немеш и одбојкашица ЖОК “Клек” Невена Џамић.

У категорији неолимпијских спортова, награђени су јуниор и јуниорка Богдан и Тијана Драшковић, чланови Клуба борилачких спортова “Интернационал”, Предраг Клепић, члан  Савате клуба “Банат”, међу сениорима, и куглашица “Кристала” Љиљана Френц, међу сениоркама. У категорији спортиста с инвалидитетом награђен је спортиста у више дисциплина, члан клуба “Хенди спорт” Кристофер Шварц.  

 Најбоље кадетске спортске екипе су Плесни клуб “Фриденс” и Рвачки клуб “Пролетер”, јуниорске екипе су Кајак  клуб “Бегеј” и Ватерполо клуб “Пролетер”, док су у сениорској конкуренцији награђени шампиони Србије, Куглашки клуб “Кристал” и Рвачки клуб “Пролетер”. Тренер рвача, Војислав Трајковић, заслужио је признање у категорији спортских стручњака-тренера, док су међу спортским радницима награђени Срђан Богарошки, за тренерски рад у ватерполо спорту и Драган Јоцић, пливачки тренер.

Зоран Стојачић је проглашен за стручњака у спорту, а фудбалски судија Иван Микалачки за спортског судију. Посебно признање додељено је организацији Црвеног крста Зрењанин, најуспешнији пропагандиста у спорту је новинар Миле Новаковић, а спонзор-донатор Мењачнице “Спин” из Зрењанина. 

 Признање за животно дело уручено је истакнутом педагогу, тренеру и спортском функционеру у стрељачком спорту, у ком је провео више од седам деценија – Славољубу Грозданову

 У име награђених захвалио се Миле Новаковић. Данашњу свечаност је уметничким наступом увеличала наша суграђанка Милица Досковић, чланица  Опере Српског народног позоришта у Новом Саду. Модератор програма био је спортски новинар и коментатор Радио-телевизије Војводине Лазо Бакмаз.

Извор: Град Зрењанин