ПОБОЉШАЈТЕ ПАМЋЕЊЕ ПРОЧИТАНОГ УЗ ПОМОЋ СЕДАМ САВЕТА И ТРИКОВА

Да ли сте икада ухватили себе како се на крају неке књиге зачуђено питате: „Шта сам то ја управо прочитао/ла?“. Ако имате проблем да запамтите истанчаније детаље не нервирајте се, нисте једини, а има и много начина да побољшате своје памћење, наводи се на сајту књижаре Делфи.

Док су неки људи у стању да упамте детаље целе књиге, приче или поеме, већина људи се мучи да запамти то што су прочитали. Тачна количина онога што већина људи заборави варира, али истраживања показују да је кривуља заборава, како је истраживачи зову, највећа у прва 24 часа. То значи да, осим ако се активно не трудите да упамтите шта сте прочитали, сва је прилика да ћете у току једног дана заборавити многе детаље заплета, јунаке и цитате, а како време буде пролазило заборављаћете све више.

Било да сте студент који покушава да побољша своју способност памћења детаља из књиге због испита, или сте читалац који се нада да ће у томе постати бољи ради расправе у књижевном клубу или због самог себе, ево седам савета и трикова које можете следити да бисте побољшали своје памћење прочитаног.

Водите дневник прочитаног

Желите ли да запамтите које сте књиге прочитали и шта се десило у свакој од њих? Мало је начина бољих од вођења дневника. Прибележите наслов, писца, важне детаље заплета, имена ликова – било шта што желите да запамтите. Сачувајте то у дневнику и увек му се можете вратити.

Читајте наглас

Према истраживањима, већа је вероватноћа да ћете нешто запамтити ако то себи прочитате наглас. Можда ће вам испрва то деловати чудно, али ако желите да побољшате памћење прочитаног, мораћете да користите ум и глас у исто време.

Правите белешке док читате

Било да своје мисли бележите по ивицама страна или водите бележницу у којима записујете своје идеје, прављење белешки док читате је један од најбољих начина да побољшате своје памћење. Можете забележити важне тачке у заплету, омиљене цитате, или имена и описе ликова – шта год да желите запамтити, ставите на папир. Чин писања побољшава памћење и даје вам згодан водич на који се касније можете ослонити.

Читајте ноћу

Ако сте један од многих љубитеља књига који воле читати ноћу, онда имате среће, јер то је заправо најбоље време да читате и запамтите нове ствари. Према истраживањима, мозак боље учи ноћу, што значи да ако тада читате лакше ћете запамтити већи део приче.

Држите се штампаних књига

Премда је истина да електронски читачи имају многе предности, дигиталне књиге имају и лоше стране. Према истраживањима, читаоци више заборављају шта су прочитали са електронских читача него из штампаних књига. Ако желите да побољшате своје памћење прочитаног, држите се старомодне штампе.

Прво прелистајте књигу или прочитајте приказ

Иако не желите да покварите себи завршницу књиге коју тек треба да прочитате, брзо прелиставање књиге пре читања је сјајан начин да боље упамтите њен садржај. Пре него што уроните у прву страницу, прегледајте целу књигу да добијете благу представу о заплету, главним ликовима и основној теми. То ће вам дати солидну основу на којој ћете даље радити, што ће вам помоћи да истанчаније детаље лакше упамтите током читања.

Нађите пријатеља за читање

Било да је реч о пријатељу, партнеру или целокупном читалачком клубу, читање романа у исто време са неким другим значи да ћете имати некога с ким ћете причати о књизи пошто је завршите. Расправљање о недавно прочитаном ће вам помоћи да створите личну везу са причом и ликовима, што ће вам заузврат помоћи не само да запамтите причу већ и да се забавите док то чините.

Извор: књижара Делфи