ПОЧЕЛА 14. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У КУПИНОВУ

Наредних неколико дана шеснаест сликара и вајара ствараће дела инспирисана културно-историјским и природним лепотама Купинова и Специјалног резервата природе „Обедска бара“, током 14. Ликовне колоније коју и ове године организује Удружење за културни развој „Колонија Купиново“ у сарадњи са Туристичком организацијом општине Пећинци, а под покровитељством пећиначке локалне самоуправе.

Двориште Етно куће “Путник” синоћ је окупило уметнике и љубитеље ликовне уметности током пригодне свечаности отварања Колоније, а манифестацију је отворио заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић који нам је рекао да је Ликовна колонија у Купинову својеврсна промоција природних и културно-историјских вредности, не само Купинова, него и целе општине Пећинци, јер, како каже, уметници током колоније, не само да стварају уметничка дела, него се и друже и упознају нашу општину.

“Никада нисмо доводили у питање покровитељство овакве једне манифестације, нити ћемо, јер сликари на својим платнима осликавају лепоте наше општине, која се даље преносе широм наше земље, а и шире. Управо та дела говоре сама за себе и најбољи су доказ да смо добри домаћини и да итекако имамо шта да понудимо” – рекао нам је Војкић.

Многи од сликара долазе на Колонију већ дужи низ година, а по речима Богољуба Бастајића, председника Удружења за културни развој „Колонија Купиново“, највише сликара ове године је из Војводине, али и из осталих делова наше земље и из Бугарске. Он додаје, да уметницима никада нису задавали тему током Колоније, јер лепоте Обедске баре и Купинова су инспирација сама за себе и као такве се саме намећу као теме.

Сваке године ТО општине Пећинци нуди уметницима оно најбоље што има у Купинову, а то је своје седиште у дворишту Етно куће Путник.

„Ликовна колонија нам је увек прилика да уметнике и посетиоце колоније, упознамо са Купиновом, и свим културно-историјским знаменитостима и природим лепотама наше општине. У данашње време, када је технологија преузела све аспекте нашег друштва, мислим да су та нека лирска нота и емоције које уметници пренесу на платно изузетно значајни за промоцију нашег краја“ – казала је Љубица Бошковић, директорка ТО општине Пећинци.

Шеснаест сликара се током свечаног отварања представило присутнима, и многи се од њих враћају сваке године у Купиново. Једна од њих је и Данка Новицки из Будисаве, акварелиста, која је прошле године била први пут. Вратила се и ове године, како нам је рекла, на првом месту због амбијента у Купинову.

„Међутим, није то толико битно колико људи који су нас овде дочекали и који су организовали Колонију, као и сами учесници, који су ме сви заједно емотивно везали и понукали да се појавим опет“ – изјавила је Новицки.

Ликовна колонија у Купинову започела је Причом о Купинову коју је написао и из своје књиге прочитао дванаестогодишњи Јован Стајчић из Купинова, као и драмом „Свети деспоти Бранковићи“ у изведби организатора, а завршиће се изложбом радова уметника у дворишту Етно куће Путник, у суботу, 20. маја, уз пригодан културно-уметнички програм.

Извор: Општина Пећинци