ПОЧЕЛА 15. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА КУПИНОВО

Окупљањем уметника и пригодним културно-уметничким програмом Друштва за неговање народне традиције „Купиник“, 21. априла је у Купинову почела 15. Ликовна колонија. Свечаном отварању Колоније је присуствовао и председник општине Пећинци Синиша Ђокић.

„Ова Ликовна колонија се одржава у једном од најлепших сремских села, у Купинову, у једном историјском месту. Трудићемо се да је задржимо, да је омасовимо и да убудуће буде још више сликара“ – Изјавио је председник Ђокић.

Општина Пећинци је и покровитељ Ликовне колоније, коју организују Удружење за културни развој „Колонија Купиново“ и пећиначка Туристичка организација. Овогодишња Колонија има међународни карактер.

„Имамо уметника из Аустрије, уметника из Мађарске и два уметника из Бугарске. Остали су из Србије. За следећу годину имамо најављено још уметника из Аустрије, већ сада су звали, па се надам да ће бити проширена Колонија и још више међународна“ – каже Горан Јанковић, председник удружења „Колонија Купиново“.

Ликовна колонија је ове године окупила 12 уметника, а међу њима је и Горан Арсенијевић Гарсија, учесник Колоније од самог почетка.

„Као да сам домаћин, да вам искрено кажем. Сваки пут сви ми се обрадују и ја се њима обрадујем. Мештани изузетно цене нас уметнике, а и уметност“ – рекао нам је Гарсија.

Уметници ће своја дела наредних дана стварати у изузетном природном и историјском амбијенту Етно куће Путник у Купинову.

„У Купинову много тога има интересантног. Оно што ми увек из Туристичке кажемо, то је да је Купиново најлепше сремско село, јер се налази у загрљају Обедске баре и реке Саве. Јер чува успомену на последње српске средњовековне деспоте из породице Бранковић, али има интересантно и народно градитељство“ – истакла је директорка пећиначке ТО Љубица Бошковић.

Свечано затварање Ликовне колоније најављено је за 25. мај.

Извор: Општина Пећинци