ПОЧЕЛА 8. КОНФЕРЕНЦИЈА „ЈЕДАН РЕГИОН-ЈЕДНО ТРЖИШТЕ“ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је Конференцији „Један регион-једно тржиште; Корак ка заједничком тржишту ЕУ“ која се одржава у Конгресном центру Новосадског сајма у Новом Саду. Конференција коју организује Центар за регионална економска истраживања и анализе обухвата дискутовање о локалном, регионалном и европском заједништву, а многобројни званичници, учесници Конференције, дошли су из Србије, из земаља региона, али и из амбасада у Републици Србији.

– Сталан напредак и продубљивање регионалне сарадње, посебно кроз регионалне иницијативе, несумњиво доприноси интеграцији овог дела Европе у Европску унију. Улога и значај локалних власти, које су у најближој и непосредној коресподенцији са грађанима је од немерљивовог значаја, па је с тога и данашњи разговор у Новом Саду важан допринос продубљивању економске сарадње у нашем региону. Зато је важно што се по осми пут састајемо, да кроз размену искустава, знања и идеја остваримо напредак и конкретне резултате на путу Инцијативе и Конференције „Један регион – једно тржиште“. Радујем се свему што ћу чути на овој конференцији и што ћемо заједно једни другима отворити неке нове видике и усвојити неке нове примере из праксе – рекао је градоначелник Ђурић пожелевши свим учесницима Конференције срећан рад, конструктивну дискусију и пријатан боравак у Новом Саду.

У име организатора, обратио се Александар Симурдић који је истакао да је осма едиција те регионалне платформе, још један сигуран корак ка заједничком тржишту Европске уније.

– Са представницима пословне заједнице, дипломатског кора и јавне управе разговараћемо о потенцијалима за сарадњу на простору Западног Балкана и сагледати шта је учињено у претходних 12 месеци, од претходног издања Конференције, као и планове за будућност. Заједничко тржиште је несумњиво пут којим треба ићи – закључио је Симурдић.

Присутни су, између осталих, били и потпредседник Владе Црне Горе Драгослав Шћекић, министар Сташа Кошарац из Босне и Херцеговине, министри у Влади Србије Томислав Момировић и Дарија Кисић, а обратио се и министар привреде Слободан Цветковић који је похвалио организаторе истакавши да је њихова визија, постављена пре осам година, постала политичка и економска реалност. Том приликом, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић нагласио је да ће бити веома корисно чути партнере из региона о заједничким изазовима, као и о бројним предностима које доноси функционисање у оквиру заједничког тржишта.

Нови Сад, 15. април 2024. године

Извор: Град Нови Сад