ПОЧЕЛА ДИСТРИБУЦИЈА ПАКЕТА ПОМОЋИ НОВОСАДСКИМ ПЕНЗИОНЕРИМА

Данас је почело паковање пакета помоћи са основним животним намирницама за све пензионере са територије Града Новог Сада чија месечна пензија не прелази 30 000 динара, а данaс креће и испорука на адресе корисника пензија. Волонтерима који су ангажовани на том послу придружили су се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и многе личности из јавног живота, међу којима су били Бане Крстић из Гaравог сокака, Тања Бањанин, Младен Барон, Андреја Травица, ватерполиста Марко Ћук, рукометаш Стеван Попов, Роберт Чобан, кикбоксер Ненад Пагонис, Давид Мехић из ОК “Војводина“ и многи други.

-Захваљујем се познатим Новосађанима који су са нама данас, спортистима, певачима, новинарима, људима из јавног живота, који учествују у акцији подршке најугроженијим старијим суграђанима. Сада треба да дођемо до сваког пензионера и да на безбедан начин испоручимо пакете, што ће с обзиром на околности, трајати 10 до 15 дана. Помоћ се односи на све пензионере који се уклапају у критеријум висине пензије, нема везе колико имају година. Отворили смо и наменски рачун и већ је велики број компанија, појединаца, спортиста који уплаћују донације, те ћемо после Васкрса припремати нове количине пакета за поделу социјално угроженом становништву. Поред државних економских мера и Град ће подржати привреднике који су у закупу градског пословног простора и тезги на пијацама. Плаћање резервације тезги док не раде пијаце, биће пренето на период када пијаце поново почну да раде. Разматрамо различите моделе, тако да ће закупци пословног простора моћи своје обавезе да исплате уз попуст до краја године, или да у 2021. године исплате закупнину у целости, без обрачунавања камате. Још нема коначних одлука, али учинићемо све да угоститељи, фризери, и друге услужне радње, остану у локалима, да економски издрже овај период и да сачувају радна места. Такође, рачуни ЈКП “Информатика“ из периода ванредног стања доспеваће на наплату у 2021. години без камате. Нико није дужан да сада плати, али ко жели то може учинити и хвала свима који сада плаћају, јер тако олакшавају функционисање Града. Анализирамо буџет и сигурно ће уследити ребаланс, јер ће Град изгубити добит од закупа пословног простора, мораће да подржи ЈГСП и СПЕНС, али можемо то да издржимо и сналазићемо се – нагласио је градоначелник и додао да је ова година требало да буде инвестициони “бум“, међутим због кризе која је погодила цео свет, Град је принуђен да доноси друге одлуке. Он је похвалио све суграђане оценивши да исказују несаломиви новосадски дух те је  још једном позвао на јединство.

-Морамо се концентрисати на то да издржимо овај тежак период са што мање изгубљених живота и штете. Показали смо највиши степен дисциплине у Србији, али има и даље неодоговорних појединаца. Разматрамо да ли да затворимо Кеј, јер чим је лепо време он постаје „стаза заразе“, а они који шетају ризикују да за неколико дана заврше у болницама или на Сајму. Сви смо подложни, а сада је већ свако чуо за неког да је у болници, зато нам треба гвоздена самодисциплина – изјавио је Вучевић.

Градоначелник је известио да ће данас Хала 1 Новосадског сајма у потпуности бити опремљена, те да ће сутра ујутро бити предата здравству на коришћење. Како је најавио, до петка ће бити оспособљена и Мастер хала, стижу постељина, ормарићи, чивилуци и остале неопходне ствари.

-Војска, волонтери и Град завршавају свој посао према добијеним инструкцијама, и сву неопходну опрему обезбедио је Град Нови Сад, осим кревета које донела Војска. То је све за наше грађане и Град ће урадили све што је потребно у овим ванредним околностима – истакао је Милош Вучевић.