POČELA GRADNJA NADVOŽNJAKA ZA RATARE

Putarska mehanizacija ponovo je na ispilon kraku, ovoga puta da bi napravila nadputnjak iznad ove obilaznice, navodi subotica.info. Izgradnjom poluautoputa kojim se oko Subotice povezuje granični prelaz Kelebija i autoput ka Beogradu, presečena je komunikacija atarskim putevima koje su ratari koristili da bi došli do svojih njiva. Taj problem se sada rešava nadvožnjacima.

Prošle sedmice započeli su radovi na izgradnji nadputnjaka u dužini od 800 metara, sa pristupnim nasipom koji će spojiti Miljkutski put koji je presekla obilaznica. Posao je na javnoj nabavci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobio konzorcijum na čijem je čelu „Vojput“ iz Subotice, a uključeni su i MBA „Ratko Mitrović niskogradnja“, i „GP Graditelj“ dok je podizvođač „Somborelektro“. Njima je posao dodeljen za iznos od 155 miliona dinara bez PDV-a, a imaju rok od 150 dana za završetak radova.

„Ovde počinjemo gradnju nadputnjaka dužine 800 metara i širine 6,60 metara. Sada pravimo nasipe od peska koji smo doneli sa našeg majdana na Kelebiji. Trenutno je angažovano, u zavisnosti od dnevnog raspored, između 10 i 15 ljudi, a posao će biti završen do kraja godine. Tada će ratari imati obezbeđen i saobraćajnom signalizacijom označen prelaz preko obilaznice“ kaže nam Branislav Mitrović, zamenik šefa gradilišta.

Trenutno, ratari da ne bi išli više od 20 kilometara okolo do svojih njiva, poljoprivrednim mašinama „presecaju“ frekventnu obilaznicu, što je nebezbedno za sve učesnike u saobraćaju. Zbog toga je više desetina ratara potpisalo peticiju kojom se traži izgradnja ovog nadputnjaka, koji je inače i bio deo projekta izgradnje ipsilon kraka. Deo projekta je i izgradnja nadputnjaka kod Pačirskog puta, takođe da bi se omogućilo ratarima da dođu do njiva.

„Savez vojvođanskih Mađara je lobirao za ta dva nadputnjaka, jer su nam važni interesi građana, iako se tu ne radi o mnogo ljudi, reč je o stanovnicima Kelebije, ali to je za nas dovoljan razlog da se za to borimo“ rekao je ranije dr Balint Pastor u jednoj emisiji na lokalnoj televiziji. Dodao je da su konsultovani oko toga koji projekat da ostane nakon rebalansa republičkog budžeta kada su zbog epidemije iznosi za neke projekte umanjeni.

Trebali smo da biramo o umanjenju iznosa između gradnje dva nadvožnjaka ili zavreštka Narodnog pozorišta. Rekli smo da su interesi poljoprivrednih proizvođača bitniji i hitniji u ovom momentu, i da se ove godine završe ta dva nadvožnjaka, a završetak pozorišta da prebacimo za narednu godinu“ rekao je tada dr Pastor.

Izvor: subotica.info