ПОЧЕЛА ИМУНИЗАЦИЈА У СОМБОРУ

Имунизација грађана у Сомбору данас је почела у Градској хали „Мостонга“ на Апатинском путу. Вакцинацију спроводи Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“ у сарадњи са Црвеним крстом Сомбор и градским Штабом за ванредне ситуације.

Првог дана имунизације вакцину ће примити 250 грађана старијих од 65 година, који су се пријавили путем портала e-Управе, заказан им је термин, а потврђен је њихов долазак преко кол-центра Црвеног крста Сомбор.

Пункт за имунизацију данас је обишао и градоначелник Антонио Ратковић који је истакао да је у кратком року све успешно организовано и овом приликом позвао суграђане да се одазову на вакцинацију.

„Хвала свима који су се укључили, посебно Дому здравља, Црвеном крсту Сомбор, јавним комуналним предузећима и установама који су свакако определили своје људе да помогну да би овај пункт функционисао. Позивамо и апелујемо на све људе који могу да приме вакцину да се одазову и да се пријаве преко е-Управе“ поручио је градоначелник.

Директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ Сомбор др Емеше Ури рекла је да су у Градској хали тренутно организована два тима и два пункта за вакцинацију, с тим да има и још један тим у резерви и да ће се капацитети проширити уколико за тим буде било потребе током наредних дана.

„Ја бих овом прилиом да се захвалим Граду, градоначелнику и свим локалним фирмама које су нас подржале, јер смо морали за неких 48 сати да оспособимо овај објекат за ову намену и ја верујем да ћемо успети све то да одрадимо. Вакцине су кинеског порекла, подобне су, значи могу да их примају и старији грађани. Потребно је једино након интервјуа са лекаром, односно прегледа да се утврди да ли постоје неке контраиндикације, али пошто имамо медицински тим и имамо увид у њихове картоне ни то није проблем“ казала је др Ури.

Грађани који желе да приме било коју од вакцина за имунизацију против корона вируса потребно је да се пријаве путем портала е-Управа: https://euprava.gov.rs/imunizacija-covid-19. Након тога добиће обавештење о заказаном термину и позив из кол-центра ради потврде термина. Долазак грађана на имунизацију заказује се у размацима од 10 минута и није потребно да се долази пре заказаног термина како се не би стварале гужве.

Приликом уласка у Градску халу на Апатинском путу грађанима се мери температура и попуњавају се упитници, а затим почиње сам процес вакцинације. Када прође вакцинација потребно је да особа у посебној чекаоници сачека још 15 минута и касније одлази кући. Људи из кол-центра након тога ће поново позивати особе које су примиле вакцину, а они су свакако у обавези да се јаве уколико дође до неких компликација.

За тешко покретна лица која су се пријавила за вакцинацију, а немају могућност да дођу, обезбеђен је превоз.

Имунизација становништава је најефикасније средство за сузбијање епидемије и заштиту здравља људи. У складу са тим, позивају се сви заинтересовани грађани за имунизацију против болести  КОВИД-19 да се пријаве попуњавањем упитника на порталу е-Управа https://euprava.gov.rs/.

Извор: Град Сомбор