ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ФАБРИКЕ „ESSEX EUROPE“ У ЗРЕЊАНИНУ

Полагањем камена темељца у зрењанинској индустријској зони „Југоисток“ почела је изградња нове фабрике компаније „Essex Europe“ у Зрењанину. Камен темељац положили су председник Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић , градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и председник компаније Кристофер Ку. Како је најављено, биће уложено 30 милиона евра за изградњу погона, а планирано је да у њему буде запослено око 170 људи.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је данашње отварање погона те компаније доказ да се у Србији и Војводини одвија ефикасна реиндустријализација. Он је додао да је у последњих 10 дана присуствовао отварању две велике компаније, и поручио да је у плану отварање нових погона попут компанује „Essex“ у Зрењанину, у којем ће бити запослено много наших људи.

Мировић је додао да је индустријска производња у Војводини током прошле године порасла за 7,7 одсто, те да је пад незапослености у читавој Србији све израженији, нагласивши да је незапосленост у Средњобанатском управном округу смањена готово за 17,8 одсто, као и да ће Зрењанин поново постати један од главних покретача привреде у Војводини и Србији.

Председник Србије Александар Вучић је нагласио да је инвестиција у фабрику у Зрењанину 30,4 милиона евра, а да је држава помогла са 1,6 милиона евра. Он је додао да ће у „Essex Europe“ у Зрењанину посао наћи 160 људи, да ће просечна нето плата бити 90.000 динара, а за раднике 67.400 динара.

Вучић је рекао да очекује још инвестиција из Јужне Кореје и инвеститорима пожелео да Србију доживе као други кућу и да направе још фабрика.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић казао је да Зрењанин већ неколико година уназад жели да се представи као добро место за инвестирање, те да данашње полагање камена темељца говори да је на добром путу. Он је додао да је у последње две године у Зрењанину отворено 3000 нових радних места, те да је инвеститорима на располагању 550 хектара грађевинског земљишта.

Председник „LS Group“-а Кристофер Ку казао је да та фирма послује на преко 100 локација, као и да има своје огранке у 25 земаља света у којима запошљава преко 3.000 људи.

„Велика ми је част што данас прослављамо партнерство између дивне Србије, „LS Group“-а и компаније „Essex“. „LS“ данас покреће нашу прву и једину локацију у Србији“, рекао је Ку.

„Essex Europe“ са седиштем у Француској је европска подружница компаније „Superior Essex“ из Сједињених Америчких Држава и водећи је добављач жице за производњу трансформатора, мотора и генератора. Усмерена је на иновације са циљем представљања нових решења у области електрификације возила, те доприноса развоју обновљивих извора енергије.

Та компанија ће на плацу од седам хектара у Зрењанину изградити производни погон од 14.000 квадратних метара и пословни простор од 2.000 квадрата.

Извор: Влада АП Војводине