ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ПИСТЕ ЗА ЈЕДРИЛИЦЕ И ЛАКЕ АВИОНЕ У БЛИЗИНИ „СТАРЕ КУДЕЉАРЕ“

У непосредној близини салаша “Стара Кудељара” почели су радови на изградњи писте за лаке авионе и спортске једрилице. Према плановима, током лета стаза ће бити у потпуности спремна за све љубитеље ове спортско – рекреативне активности. Током почетка радова лаки авион Цесна је симулирао слетање на будућој писти. Покретач једне овакве идеје је Урош Бобић, који се 20 година бави летењем и који је одлучио да своје знање и ангажман примени у својој општини. Говорећи о изградњи писте, Бобић је истакао да је у питању један интересантан пројекат за општину Кула. Тим поводом, Бобић се захвалио на несебичној помоћи коју је пружила локална самоуправа:

„Овај пројекат представља једну интересантну ствар која би требало да се деси у општини Кула, а то је мали спортски аеродром. Уз велико разумевање локалног руководства, имаћемо прилику да полетимо и да уживамо у ваздухопловним спортовима. С обзиром на то да се 20 година бавим летењем и да доста свог времена проводим на аеродромима широм Србије, увек сам био љубоморан када видим шта други имају и тако сам се запитао да ли могу да допринесем средини у којој живим и да направим нешто интересантно. Предложио сам управо овај пројекат и добио сам подршку од локалне самоуправе, те је тако једна идеја на прагу реализације. Стаза се сада већ назире, биће травната подлога и биће дужине 600 метара и ширине 30 метара и то су неки услови који морају да постоје да би се то одвијало овде. Мислим да ћемо током лета моћи да примимо и прве госте и трудићемо се колико будемо могли да у мају радови буду комплетно завршени“.

Почетак радова на изградњи писте за лаке авионе и спортске једрилице посетио је и председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је рекао да општина Кула има јасно дефинисану стратегију подршке свакој предузетничкој идеји која има велики потенцијал, те да је, у овом случају, веома задовољан што ће Кула добити једну овакву писту, као и једриличарски клуб:

„Локална самоуправа и наша политика јесте да проактивно прилазимо свим проблемима. Имамо јасно дефинисану стратегију и битне стратешке циљеве и пројекте. Наравно, са друге стране, отворени смо за сваку добру иницијативу и један разговор је био довољан да кренемо у ову причу. Господин Бобић већ дуго се бави једриличарством и имао је идеју да тај клуб пресели у општину у којој живи. Наравно да је добио подршку и за један мали спортски аеродром и писту за слетање једрилица дошли смо до начина реализације. На овој локацији неће бити нарушен екосистем или било који природни услови, већ ће, напротив, овај простор бити унапређен, биће засађене нове саднице и уверен сам да ће ове године одавде полетати једрилице и да ће то бити један феноменалан призор“.

Извор: Општина Кула