ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „У СЛАВУ ПУШКИНА“

У Врбасу је отворена манифестација „У славу Пушкина“, која се у организацији Друштва српско-руског пријатељства РОД, одржава од 6. до 8. јуна. Мнифестацију која укључује књижевне вечери, предавања, филмске пројекције и музичке наступе, отворила је заменица председника општине Врбас Тијана Алексић. Она је истакла да је је Врбас логичан избор за одржавање културне манифестације „У славу Пушкина“.

„Врбас је град поезије у ком се одржавају два веома значајна књижевна фестивала: Фестивал поезије младих и Невенов фестивал деце песника. Пушкина многи сматрају оцем руске модерне књижевности. То нас доводи до још једне значајне везе. Овде, код нас у општини Врбас, у насељу Змајево, рођен је Алексије Везилић, отац уметничке поезије у Срба, у чије име општина Врбас додељује књижевну награду. Такође, овде у Врбасу се 27. годину заредом додељује престижна Виталова награда, за најбољу књигу написану на српском језику. На основу ових чињеница, грађани општине Врбас верују да је наша општина престоница песништва и књижевности. Осим тога, у општини Врбас живе 23 различите нације. То је наша велика снага. Наша мултукултуралност је наше највеће богатство које чувамо и негујемо, проналазећи у различитостима јединство и снагу заједништва“, рекла је Алексић. Она је истакла да ће манифестација омогућити да се становници општине Врбас подсете богатог наслеђа Пушкиновог генија и да уживају у разноликости и богатству руске уметности и културе.

„Манифестација ‘У славу Пушкина’ подсетиће нас на дугогодишње пријатељство и сарадњу између наших народа’, истакла је Алексић.

Првог дана манифестације посетиоци су имали прилику да виде изложбу „Сунце руске поезије: Пушкин у судбини руске емиграције у Краљевини Југославији“, а у биоскопу „Југославија“ приређен је концерт Иване Жигон под називом „Од прве до последње тврђаве православља: од Космета до Русије“.

Другог дана манифестације, у петак 7. јуна у биоскопу „Југославија“ одржаће се представа у част Пушкину, а у Јавној библиотеци „Данило Киш“ промоција књиге: „Епске песме о три српска јунака из старе Херцеговине“ Радислава Бјелице и Родољуба Ускоковића. Последњег дана манифестације 8. јуна такође у биоскопу, биће отворена изложба руских уметника и учесника Ликовне колоније „У славу Пушкина – Врбас 2024“. Манифестацију затвара концерт руске озбиљне музике, романси, народне музике и рецитатора „Чаробни свет руске музике“.

Извор: Општина Врбас