ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА МОСТА ШМАГУЦ У БАЧКОМ МОНОШТОРУ

Након више од десет година од како је мост Шмагуц преко канала Дунав-Тиса-Дунав у Бачком Моноштору затворен за прелазак, почела је његова реконструкција.

Мост се гради у складу са захтевима Завода за заштиту природе, састојаће се из три дела, два непокретна и једног покретног од 13 метара који ће служити за отварање у случају проласка бродова. Конструкција се састоји из 62 бетонска шипа која ће бити убушена у само дно канала Дунав-Тиса и горње покретне конструкције која ће бити дрвена од храстове грађе, како би задржао првобитни изглед моста који је изграђен 1986. године.

Заступник огранка Шумског газдинства Сомбор Срђан Пеурача рекао је да је пројекат адаптације почео још пре неколико година и да ће изградња моста омогућити боље управљање овим делом шумског газдинства.

„Коначно смо ове године завршили све до краја и почели са извођењем радова, тако да ће мост дужине 62 метра бити готов до краја септембра месеца ове године. Првенствено ће да служи за потребе Шумског газдинства, како би извршили отварање шума које се налазе са друге стране Дунав-Тисе, али такође и за локално становништво које преко пута има своје викенд насеље“ рекао је Пеурача.

Радове на реконструкцији и адаптацији моста у Бачком Моноштору обишла је данас  и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима. Градоначелница је овом приликом поручила да ће мост, поред основне намене побољшаног управљања шумским газдинством, имати велики значај и за развој туристичких потенцијала Бачког Моноштора, а самим тим и Града Сомбора.

Инвеститор  радова је Јавно предузеће „Војводина шуме“, а вредност је 37 милиона динара.

Извор: Град Сомбор