ПОЧЕЛА РУМСКА „ТРЕМА“

Изложбом „Хеда Габлер Хенрика Ибзена на позорницама Србије“ Позоришног музеја Војводине, синоћ је у Руми свечано отворен 22. Арт Трема Фест, а након тога одигране су и две представе које се налазе у такмичарској конкуренцији „Јами дистрикт“ и „Мистеро Буфо“.

Ове године за Арт Трема Фест је пријављено чак 124 представе, а изабрано је осам о којима ће коначну реч дати стручни жири који чине театролог мр Радослав Радоњић, драмски уметник Зијах Соколовић и драматуршкиња и редитељка Нина Хорват.

Золтан Фридман, уметнички директор Фестивала каже да је овогодишња окосница ТРЕМЕ преиспитивање простора и времена, апострофирано у слогану „Сужавање избора“.

Kроз главне и пратеће програме, учесници и публика ће имати могућност вишеструког третирања овог лајтмотива.

„Публика ће гледати квалитетне представе, од којих рецимо „Стриптиз“ Радослава Миленковића се у петак игра у Руми, а премијера је дан касније у Београду. Мисија нашег пројекта је да промовишемо младе талентоване студенте академија, а сарадња са квалитетним драмским уметницима, попут Миленковића и других, пружа њима подршку, даје им ветар у леђа. Такође, Зијах Соколовић води мастерклас под називом „Време, простор, радња, музика“, а полазници су студенти академија, дипломирани млади глумци и заинтересовани просветни радници. У недељу док чекамо проглашење имаћемо прилику да видимо на сцени на чему су то они радили ова четири дана“, рекао је Фридман.

Доајен глумишта на овим просторима Зијах Соколовић истиче да је трема нешто што је у бити сваког човека који живи и који има неки однос до јавног наступања.

„Ова трема је румска Трема и врло је лепа. Сам начин колико је представа пријављено и колико је дошло у селекцију показује колико су људи заинтересовани за Трему и колико их трема дрма и колико су оптерећени тремом. Лепо је што ме је Золтан позвао да будем члан жирија, а кад сам већ ту искористићемо време и простор да направимо једну необичну радионицу, глумачки мастерклас, који се заснива на времену, простору и радњи, неким основним елементима на којима почива глумачки занат. Имамо пријављених преко 50 младих глумаца. Ми смо по некој Трема фест селекцији направили одабир од четири групе и радимо са њима и сваки дан ћемо показати један део тог нашег процеса и ко буде пратио све дане фестивала може да види како се тај глумачки процес развија“, изјавио је Соколовић.

Арт Трема Фест Рума афирмише рад студената уметничких академија у региону приказујући њихове испитне, дипломске и професионалне продукције, као и камерних представа које настају у сарадњи са позориштима, независним театарским асоцијацијама и установама културе. И тако више од 20. година.

По први пут у жирију се нашла Нина Хорват, драматуршкиња и редитељка из Загреба.

„Збиља ми је велика част што сам у жирију у којем су уважене колеге Соколовић и Радоњић. Познајем рад већине позоришних трупа, али нисам пре фестивала гледала ниједну представу, тако да са нестрпљењем прилазим послу, а главни критеријум у оцењивању биће наравно квалитет представа“, поручила је Нина.

Поред „Стриптиза“ који се игра од 19 часова, Румљани ће вечерас од 21 час имати прилику да погледају „Кабаре Валеска“, СКЦ Ријека и Академије примењених умјетности Свеучилишта у Ријеци. 

У суботу су пред румском публиком такође, две представе „Искушење“(19 часова) Сцене „Маска“ и Шабачког позоришта и „Кокошка““(21 час), Арт сдружение СПАМ Студиос Софија.

Последњег фестивалског дана пред публиком су представе „Из три угла“ (19 часова), Театра „Федра“ Бугојно и „Загонетка револуције“(21 час), Дах театра Београд.

Овогодишњи Арт Трема Фест се завршава проглашењем најбољих представа, глумаца и режисера, као и читањем посланице поводом Светског дана позоришта.

Извор: Општина Рума