ПОЧЕЛА ЗАЈЕДНИЧКА КОНТРОЛА НА ПРЕЛАЗУ ПРЕШЕВО-ТАБАНОВЦЕ

Председници Влада Србије и Северне Македоније Ана Брнабић и Зоран Заев су 26. августа 2019. године свечано отворили заједнички прелаз Прешево – Табановце. Од данас ће путничка и теретна возила границу између две земље прелазити брже, јер ће се због граничних формалности заустављати само једном.

Поред премијера, почетку заједничке контроле присуствовале су и високе државне делегације Србије и Северне Македоније. У делегацији наше земље су били и Расим Љајић, први потпредседник Владе и министар трговине туризма и телекомуникација, Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Марко Чадеж, председник ПКС, као и заменик директора Управе царина Веселин Милошевић.

Пројекат је реализован у складу са прошлогодишњим договором да се што пре омогући имплементација пројекта „One stop shop“ за интегрисано управљање границом, како ни путници ни привредници не би губили време у чекању на граници.

Интегрисани прелаз на коме се приликом изласка из Србије једина контрола, како пасошка, тако и робна врши у Северној Македонији и обрнуто: у Србији када се у њу улази из Северне Македоније, осим путника радује и превознике којима ће то донети значајне уштеде. 

Применом концепта “One stop shop“, привреде обе земље постаће још конкурентније, а све више теретних возила ће користити наше путеве. Управо ће због тога и многе споредне делатности, попут угоститељства, такође доживети процват, што је добро за грађане у обе земље. Реално је очекивати да ће и број туриста који пролазе кроз наше земље расти.

Премијерка Брнабић је са новоотвореног заједничког прелаза поручила да је данашњи дан посебан, не само у односима између две државе, већ и као почетак могућег новог раздобља за бољу регионалну сарадњу на Западном Балкану. Она је истакла да ће Србија остати посвећена даљој сарадњи и промоцији партнерства, јер од тога зависи економски просперитет читавог региона.

Премијер Заев је рекао да је отварање интегрисаног граничног прелаза Прешево–Табановце круна пријатељства Србије и Северне Македоније и велики подвиг на заједничком путу двеју државa ка ЕУ.

Он је оценио да ће заједничка гранична контрола донети годишње уштеде од осам милиона евра, објаснивши да интегрисани прелаз омогућава једну контролу на граници, што знатно доприноси јачању економске сарадње на Западном Балкану.

Блиску сарадњу две земаље потврђује и чињеница да су високе делегације након почетка заједничке контроле на прелазу Прешево-Танбановце наставиле пут ка Скопљу, где су потписана три међудржавна споразума.

Један од потписаних споразума је и Споразум о узајамном признавању статуса Овлашћеног привредног субјекта (АЕО), чиме је начињен велики корак у правцу олакшавања транспорта и трговине за оне компаније које су од државних органа земље у којој послују, добиле потврду да су сигуран и стабилан партнер у спољнотрговинском пословању.

У Србији тај статус за сада има 22 компаније, а у Северној Македонији четири, па ће узајамно признавање статуса подразумевати да те компаније имају исти третман као у земљи у којој су статус стекле. Да подсетимо, реч је пре свега о олакшаном приступу поједностављеним царинским поступцима, мањем броју физичких прегледа, као и приоритету приликом прегледа товара.