ПОЧЕЛЕ НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Наступом Београдске филхармоније и солисте пијанисте Александра Гавриљука из Украјине, под вођством диригента Данијела Рајскина из Русије, почео је 38. фестивал НОМУС, а присутне на свечаном отварању поздравио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

– НOMУС je нeрaскидиви дeo Нoвoг Сaдa, кao и Mузичкa oмлaдинa кoja je, пoрeд брojних признaњa и нoсилaц Октoбaрскe нaгрaдe. Грaд Нoви Сaд ћe јој стога увeк бити и пoкрoвитeљ, и приjaтeљ, и пoмoћ дa истрaje у нaмeри дa oдржи висoк умeтнички нивo Фeстивaлa, дa и дaљe дoвoди нaјистaкнутиje умeтникe. Жeлим дa зajeднo рaстeмo, дa пoмeрaмo грaницe успeхa, и дa штo спрeмниjи дoчeкaмo 2021. гoдину кaдa Нoви Сaд звaничнo пoстaje Eврoпскa прeстoницa културe. НOMУС је традиција, бренд и најбоља позивница да у априлу посетите Нови Сад – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.
Нови Сад ће од 19. до 29. aприла бити место сусрета угледних уметника и ансамбала из преко двадесет земаља света. Укупно тринаест концерата, које ће приређивати велика имена домаће и стране сцене, одвијаће се у Синагоги, Градској кући и Српском народном позоришту. Завршницу Фестивала обележиће наступ светске звезде барокног и класичарског репертоара – сопранисткиње Роберте Инверници и ансамбла под називом Академија “Херманс“ из Италије.

Према речима организатора ово издање Фестивала обогатиће и два нешто другачија, некласична програма – један ће уприличити врхунски француски уметник Жил Апап с Дуом “Медуотеран“, познат по виртуозитету и јединственим комбинацијама класике, џеза и музике народа света, а други хрватски ансамбл удараљки “Sudar Percussion“ с програмом који се састоји од низа композиција француског великана Жана Мишела Жара, у посебним верзијама за ударачки ансамбл.