ПОЧЕЛЕ ОБУКЕ У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЕКОНОМИЈЕ ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић поздравио је данас представнике локалних самоуправа са територије АП Војводине – полазнике прве групе обука у области социјалне економије и предузетништва, и истакао да је то почетак активности у које ће оне бити укључене како би се унапредила та област.
Потпредседник Ћурчић, који је уједно и председник Савета за координацију и праћење економског развоја на територији АП Војводине, изразио је посебно задовољство што су јединице локалне самоуправе уочиле значај ове теме, која је део приоритета Европске уније за период 2021–2027. године и има директан утицај на смањење незапослености.
Он је указао на то да је главни циљ да се прошире знања представника локалних самоуправа који треба да буду подршка развоју социјалног предузетништва на том нивоу.
„Савет за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине, као један од значајних циљева дефинисао је унапређење социјалног предузетништва. Покрајинска влада је, у сарадњи са Кластером социјалног предузетништва Војводине, организовала ову обуку за представнике локалних самоуправа са територије АП Војводине који ће се бавити овим питањима. Реч је о области која није довољно заступљена у друштву и свесни смо чињенице да треба преузети обавезу у вези са активностима које ће допринети томе да се заједница и надлежни сензибилишу за њу“, истакао је потпредседник Ћурчић.
Он је изразио уверење да ће овај вид стручне едукације бити смерница за полазнике из локалних самоуправа широм Војводине да на најбољи начин примене нова знања у препознавању социјално одговорних фирми и предузетника који се могу на прави начин укључити у решавање ових питања.
„Када кажемо социјално предузетништво, не мислимо само на фирме за професионалну рехабилитацију, оспособљавање за рад и запошљавање инвалидних лица него и на достизање неких друштвених циљева. Сведоци смо да постоји реална потреба да се реше одређени друштвени изазови као што су запошљавање оних који теже долазе до посла и одређени еколошки проблеми, а да то буде на одржив и предузетнички начин“, казао је Ћурчић.
Социјална предузетница Милица Рајачић из Удружења „Пут једног пројекта“ истакла је да је социјално предузетништво друштвено одговорно пословање, које последњих година развијамо у нашој земљи у оквиру европских програма, али и програма Републике Србије без обзира на то што закон у овој области још није ступио на снагу.
„Покрајинска влада је препознала овај програм и има велики број садржаја који чине да оснажимо све оне који треба да развијају социјално предузетништво, да попунимо све оне куће на селу које су празне и да развијемо те мале економије свих оних који чекају, у овом случају, само на нас“, истакла је Рајачићева и додала да у овом процесу треба да се препознају сви они који могу да допринесу својим радом и активизмом као и велики део грађанских иницијатива, у невладином сектору или у локалним самоуправама.
Пројектни менаџер Синиша Тешић из Кластера социјалног предузетништва Војводине истакао је да је социјално предузетништво један од приоритета ЕУ, у циљу опоравка економије након пандемије ковида 19.
„Обука има за циљ подизање свести у погледу препознавања социјалне економије у локалним срединама. У Европској унији 11 милиона људи је запослено у социјалној економији и очигледно је да социјално предузетништво представља потребу савременог друштва“, нагласио је Тешић.
Помоћник председника Општине Шид Небојша Илић рекао је да ова област тражи одговорност свих нас, али поготово оних који раде у јавном сектору.
„Овде је реч о јавном интересу, али исто тако и о теми значајној за локалне самоуправе. Ми знатно каснимо у овој области, али ускоро треба да добијемо озбиљан закон који ће је регулисати. Верујем да ћемо у том контексту почети да се развијамо и да ће и оне невидљиве групе моћи да се остваре у партнерству са социјалним предузетницима и државом“, истакао је Илић.
Успешан рад полазницима обуке пожелео је и директор Едукативног центра Александар Ашоња. Обуке за 45 одабраних представника локалних самоуправа који су задужени за питања из области привреде у својим срединама биће одржане у периоду од 24. до 26. новембра новембра у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду.