ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ОБНОВИ ПАЛАТЕ СРПСКЕ ЗАДРУЖНЕ БАНКЕ (ДОМА СИНДИКАТА): ОВЕ ГОДИНЕ МЕЊА СЕ КРОВНА КОНСТРУКЦИЈА, СРЕДСТВИМА ГРАДА И РЕПУБЛИКЕ

Почели су радови на обнови вредног примерка градитељске баштине града Зрењанина – палате некадашње Српске задружне банке, потоњег Дома синдиката, на углу улица Краља Петра Првог и Савезничке, у центру Зрењанина. Након што је омеђена грађевинским скелама, радници су из дворишног дела зграде почели с уклањањем дотрајале кровне конструкције, што је прва фаза у процесу обнове. Вредност инвестиције у овој фази је 20,5 милиона динара, а финансира се средствима Града Зрењанина и Републике Србије – Министарства за културу и информисање. 

Завод за заштиту споменика културе Зрењанин добио је средства од Министарства за културу и информисање Републике Србије у износу од 9 милиона динара, а град је обезбедио додатна средства у износу од 11,5 милиона динара. С обзиром на то да је овај објекат споменик културе у оквиру просторно културне – историјске целине “Старо језгро Зрењанина” и од великог значаја за Републику Србију и град Зрењанин, а у лошем стању у грађевинском смислу, ради спречавања даљег пропадања приступило се његовој обнови.

 Коментаришући почетак радова, градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да град у овом тренутку обнавља три градитељска дела Драгише Брашована, истакнутог архитекте који је и службовао у нашем граду и оставио значајан уметнички траг. 
– Осим овог објекта, реновира се и кућа у којој је живео др Славко Жупански, у Светосавској улици, а издвојили смо и средства за обнову звоника јединствене цркве у Орловату, коју је осликао чувени Урош Предић. Подсетићу да је Брашован пројектовао и Соколски дом, садашњи Дом борилачких спортова и наша је обавеза и дужност да бринемо о тим здањима и не дозволимо њихово пропадање. Када су у питању неки други објекти, највећу препреку за њихову обнову чине нерешени имовинско-правни односи, где смо често немоћни да, као град, интервенишемо тамо где су власници приватна лица – рекао је градоначелник. 

Зграда некадашње Српске задружне банке подигнута је средином 19. века и то на шиповима, јер се налази на простору некадашњег рукавца Бегеја, оног који је опасивао и зидине бечкеречке тврђаве. Године 1920. извршена је реконструкција зграде, по пројекту једног од најзначајнијих наших архитеката из прве половине прошлог века, пионира српске модерне архитектуре Драгише Брашована. Након те реконструкције, зграда добија потпуно нову фасаду и ентеријер и у њој почиње да ради испостава Српске задружне банке. 

 У послератном периоду, овде су смештене канцеларије Регионалне привредне коморе и синдикалне организације, као и филијале других банака и један број канцеларија адвоката и агенција. 

Реконструкција крова подразумева замену комплетног кровног покривача и санацију свих оштећења у кровном делу. У другој фази, планираној за извођење током наредне године, уследила би и обнова фасадног дела, што је такође захтеван посао, који изискује и нова значајна финансијска средства. 

Извор: Град Зрењанин