ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ ВОДОВОДА У ЧУРУГУ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић посетио је данас општину Жабаљ, где је заједно са председником Општине Чедомиром Божићем обишао почетне радове на реконструкцији водоводне мреже у Чуругу.

Секретар Радојевић ја истакао да је за реализацију тог важног пројекта, који се одвија целом дужином Улице Ђуре Јакшића, Покрајински секретаријат за пољопривреду са 80 одсто учествовао у укупној инвестицији чија је вредност 22 милиона динара.

Он је рекао да је посебно важно што се предлози грађана упућују од стране локалне самоуправе ка вишим нивоима власти, те да се заједнички решавају на најбољи могући начин, као што се види на овом примеру у Чуругу.

„Драго ми је што имамо овако активну сарадњу са Општином Жабаљ, која нам је делегирала приоритетне пројекте. Ово су захтевали пре свега мештани Чуруга. На овај начин ћемо повећати капацитет и обезбедити стабилно водоснабдевање у Улици Ђуре Јакшића у дужини од близу километар и по“, рекао је секретар Радојевић. Он је подсетио на још два потписана уговора са овом општином у Јужнобачком округу. Први уговор тиче се уређења атарских путева у катастарској општини Чуруг, док је други намењен уређењу преко 16 километара каналске мреже у Чуругу и Жабљу. Вредност ових уговора је по девет милиона динара. Реч је о пројектима који би требало да буду завршени до јесени.

Председник Општине Чедомир Божић истакао је да жабаљска општина и Покрајински секретаријат за пољопривреду остварују изузетну сарадњу на корист грађана, попут овог који је данас започет и којим треба да буду решени постојећи проблеми са водоснабдевањем и протоком воде у овом делу насеља.

У оквиру ове посете, секретар Радојевић је обишао и два регистрована пољопривредна газдинства, домаћина Петра Радишића у Чуругу и Јелене  Тепић у Госпођинцима.

Радојевић је овом приликом истакао да је газдинство породице Радишић прави пример како се примарна производња млека може унапредити у прерадне капацитете.

„Ресорни секретаријат подржава и примарну и прерађивачку производњу, а ово имање субвенционисали смо за опремање сточарске фарме, као и улагање у савремену опрему за прераду млека у сир. Заједнички је инвестирано 12 милиона динара, у чему је Секретаријат учествовао са близу шест милиона“, истакао је Радојевић и додао да је за све оне који се премишљају да ли да се упусте у овакву врсту производње одговор апсолутно потврдан. Реч је о малом газдинству са 20 грла, оспособљеном за производњу висококвалитетног сира, које је нашло пут до захтевног тржишта.

Домаћица газдинства Радишић, Зорица Радишић, истакла је да им доста значи помоћ коју су добили од Покрајинског секретаријата за пољопривреду, јер су тако модернизовали фарму и газдинство.

„С обзиром на то да се производњом бавимо више од 100 година и да свака генерација доноси нове рецептуре и нове процесе, ова субвенција нам је помогла да осавременимо производњу и пружимо бољи квалитет“, рекла је она.

Радојевић је на имању Радета Тепића у Госпођинцима рекао да је реч о примеру младих пољопривредника који су показали како је могуће бавити се интензивном пољопривредном производњом лука и паприке на 15 хектара земље уз адекватну помоћ државних органа.

„Постоје и лепи примери младих који остају на селу. Јелена и Раде Тепић, брат и сестра из Госпођинаца, одлучили су да наставе пољопривредну производњу својих родитеља и на тај начин обезбеде себи егзистенцију на селу. Они су заједно са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду инвестирали 31 милион динара у опрему, од чега је субвенција Секретаријата око 21 милион“, навео је Радојевић. Он је додао да је реч о значајној инвестицији из Покрајине у интензивну производњу с циљем да млади људи попут ове породице остану на селу. Захваљујући томе Тепићи су купили сву неопходну опрему за бављење савременом повртарском производњом, од система за наводњавање до агрегата, пакерице, соларних панела, сортирке и хладњаче. Радојевић је упутио позив свим младим пољопривредницима да се баве интензивном производњом и да остану на селу, што ће Секретаријат финансијски подржати.

Раде Тепић је истакао важност субвенција из Покрајине, јер тако успева да појефтини своју производњу и надомести недостатак радне снаге. Посебно је издвојио соларне панеле који производе електричну енергију за наводњавање. Секретаријат је помогао са преко 60 одсто, а инвестиција ће уз ову подршку бити исплатива већ за три године.