ПОЧЕЛИ “ЗИМСКИ ДАНИ КУЛТУРЕ, КУЛИНАРСТВА И СТАРИХ ЗАНАТА“ У РУМЕНКИ

Манифестација “Зимски дани културе, кулинарства и старих заната“ у оквиру које је обележена и 16. Руменачка пихтијада, одржава се 15. и 16. фебруара у организацији Културног центра “Руменка“. Током првог дана, уз пригодан музички програм, уприличена је видео промоција Монографије о Руменки и то у реновираним просторијама локалног Дома културе. Субота је резервисана за целодневни културно-забавни програм којим се представља богатство различитости Руменке у културолошком и гастрономском смислу, као и деловање Културног центра “Руменка“, установе која ради на неговању и очувању културно-историјских особености региона.

– Важно је да промовишемо све оно по чему смо препознатљиви. Култура је област где се разноликост ових простора очитује на најлепши начин, али та се разноликост изражава и у гастрономији, традицији и обичајима. Манифестације које нас уједињују и заговарају универзалне вредности, промовишу различитост као богатство, увек ће бити подржане од стране Града Новог Сада. Радимо на томе да обезбедимо развој културе у свим деловима Новог Сада, а активности Културног центра “Руменка“ су од изуетног значаја на том пољу. Такође циљ нам је да подигнемо инфраструктурне капацитете на највиши ниво како би створили оптималне услове за културне делатнике – нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић отварајаћи манифестацију “Зимски дани културе, кулинарства и старих заната“.

Посетиоци манифестације имају прилику да пробају гастрономске деликатесе, познату руменачку пихтију, да уживају у разгледању ручних радова свих националних заједница које живе у Руменки, као и у креативним дечијим радовима.

У музичком делу програма учествују КУД “Слобода“ и КУД “Фехер-Ференц“ из Руменке, руменачки тамбурашки састав “Дерани“ и новосадска група “Гарави сокак“.

Извор: Град Нови Сад