ПОЧЕЛО „28. НОВОСАДСКО ПРОЛЕЋЕ“

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовао је отварању манифестације „Новосадско пролеће“ која ће трајати до 24. марта. Манифестацију организује Покрет горана Новог Сада уз подршку Градске управе за привреду, Регионалног центра за животну средину и шведске Међународне агенције за развој и сарадњу. „Новосадско пролеће“ је традиционална изложба цвећа, садница и опреме за уређење баште која се организује сваке године у марту, као прилика Новосађанима и гостима Новог Сада да на једном месту пронађу све што је потребно за пролећно уређење баште.

– Овај традиционални догађај покреће озбиљне теме из екологије и подстиче свест људи о значају заштите животне средине, а са друге стране има и значајни привредни карактер. Важно је што „Новосадско пролеће“, као својеврсни еколошки бренд Новог Сада, пружа могућност да купимо нешто за себе и своје домаћинство, да научимо више о хортикултури и екологији, а има и уско-стручни карактер, намењен стручњацима из тих области – рекао је Александар Петровић.

Председник Покрета горана Петар Виђикант је нагласио да се овогодишња манифестација одржава под слоганом „Природа на рецепт“.

– То је тема о којој ће се кроз презентовање научних истраживања приказати позитивни утицаји боравка у природи, утицаји на физичко и на ментално здравље и апеловати на наше суграђане да што више времена провoде у природи са својим породицама – рекaо је Петар Виђикант.

„Новосадско пролеће“ се организује по 28. пут и окупља више од 200 излагача на манифестацији. У питању су највећи произвођачи и увозници цвећа, садница лишћара, четинара и украсног шибља, као и семенске робе, заштитних средстава и пратеће опреме за уређење вртова и ентеријера, као и произвођачи меда и здравствено-безбедне хране и рукотворина старих заната. Манифестација ће такође бити бити употпуњена великим бројем предавања, стручних трибина, округлих столова и радионица.