ПОЧЕЛО СПАЈАЊЕ ВЕЛИКОГ БАЧКОГ КАНАЛА И КРИВАЈЕ

После вишегодишњег, детаљног планирања, један велики, инфраструктурни пројекат проширења капацитета за наводњавање најплоднијег европског чернозема, какав јесте атар општине Србобран, данас је кренуо у коначну реализацију. Наиме, Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ отворило је радове на спајању Великог бачког канала и тока реке Криваје, чиме ће се, уз многе друге бенефите, створити акумулација за наводњавање чак 6.000 хектара ораница. Почетку радова присуствовали су Срђан Кружевић, директор ЈВП „Воде Војводине, и Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, заједно са сарадницима.

„Данас у Србобрану почињемо са једним од шест пројеката које смо расписали захваљујући Влади Србије и захвљујући председнику Александру Вучићу и његовим међународним односима које је изградио. Република Србија је успела да обезбеди огромна средства за улагање у пољопривреду, за улагање у двонаменске системе за наводњавање и одводњавање, и ово што радимо у Србобрану је решење за вишедеценијски проблем. Ради се о изградњи црпне станице, о изградњи потисног цеовода који ће воду из Великог бачког канала водити до реке Криваје, о акумулацији која ће бити дуга 12 километара, дизању ниво воде у Криваји, прављењу бране за контролисање тог нивоа, а најзначајније је да ће велика површина пољопривредног земљишта, чак 6.000 хектара, моћи ће да се наводњава из нове акумулације. Завршетком ових радова успећемо да створимо услове да ширимо каналску мрежу и у будућности дођемо до могућности да наводњавамо 10.000 хектара у атару Србобрана. Рок за извођење радова је годину дана, али очекујем да ће систем почети да функционише већ до краја ове године. Испред нас је стотинак дана за пуњење акумулације и у том периоду ће ‘Воде Војводине’, у сарадњи са општином Србобран, организовати трибине за пољопривреднике на којим ћемо их информисати о свему шта се ради, шта их чека са новим количинама воде и како и где да конкуришу за нову опрему да би могли да наводњавају своје њиве. Сви морамо бити спремни, и локална самоуправа, и пољопривредници, и ‘Воде Војводине’ за тренутак који долази и нове могућности за развој пољопривреде“, исткао је овом приликом Кружевић.

Важност овог пројекта за србобранске пољопривреднике и све грађане апострофирао је Радивој Дебељачки, председник општине.

„Ово је можда и најважнији пројекат за општину Србобран. Добићемо нови систем који ће спојити Велики бачки канал и реку Кривају, и тако створити најбоље услове за додатни развој пољопривреде. Добијамо могућност да наводњавамо 6.000 хектара ораница, а важно је нагласити и да је овај пројекат уско везан и за заштиту животне средине. Сведоци смо да Криваја у свом кориту има малу количину воде, а када завршимо пројекат моћи ћемо да одржавамо водостај на знатно вишим нивоу, без угрожавања живог света. Захваљујем се ЈВП ‘Воде Војводине’ на веома доброј сарадњи, заправо на здушном ангажовању за овај пројекат, јер је он један од најважнијих за општину Србобран у претходних неколико деценија. Надам се да ћемо и у будућности имати овако добру сарадњу“, рекао је Дебељачки.

Извор: Општина Србобран