ПОЧЕЛО УРЕЂЕЊЕ СТАРОГ ЈЕЗЕРА, БИЋЕ ЗЕЛЕНИЈЕ А КВАЛИТЕТ ВОДЕ БОЉИ

У оквиру пројекта “Рехабилитација екосистема и очување природних добара у Жомбољу и Кикинди – Ecolakes”, пре неколико дана почело је уређење Старог језера. Радови би требало да се окончају до почетка марта идуће године. Планирао је постављање урбаног мобилијара, лед расвете, изградња нових пешачких стаза и додатног озелењавања. Да је прекогранична сарадња Србије и Румуније веома добра, а Жомбољ проверени партнер, оценио је градоначелник Кикинде, Никола Лукач, након посете Старом језеру. Он је оценио да недавна посета амбасадорке Румуније и ранији успешни пројекти јасно показују да прекогранична сарадња треба да се интензивира:

– Са братским градом Жомбољем ово је четврти пројекат који реализујемо у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Румуније. У протекле две недеље разговарали смо и са представницима фонда „Европски послови“ и циљ је да интезивирамо сарадњу са Румунијом и Мађарском јер прекогранична сарадња мора да да резултате у конкретним пројектима.Вредност овог пројекта је 787.736 евра. Од укупне вредности пројекта, Европска унија финансира 85 одсто, док вредност буџета који се односи на Кикинду износи 413.000 евра. Кад пратите препоруке Европске уније, то резултира добрим пројектима- поручио је Лукач и додао да ће ова природна оаза недалеко од центра града бити додатно оплемењен. И члан ГВ за привреду и инвестиције, Саша Танацков, сматра да ће Старо језеро бити још атрактивније место за шетњу, рекреацију и одмор:

-Планирано је и постављање чесма која ће амбијентално одговарати овом простору. За најмлађе суграђане предвиђен је брег за санкање, висине три метра. Предвиђена је и садња различитих садних врста, уз очување постојећих стабала тополе. Реч је садницама које током године имају различити визуелни ефекат боја и полодова што ће додатно украсити овај простор- прецизирао је Танацков. Осим партерног и хортикултурног уређења простора Старог језера, предвиђено је и постављане неколико аератора за побољшање квалитета воде.

Извор: Град Кикинда