ПОЧЕО 21. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ НАРОДНИХ ОРКЕСТАРА „ФЕНОК 2022“

Свечано је отворен 21. Међународни фестивал народних оркестара “Фенок 2022“, у организацији Академског друштва за неговање музике “Гусле“. На овогодишњем фестивалу, поред домаћих, наступају ансамбли из Бугарске, Румуније, Црне Горе и Босне и Херцеговине, а у оквиру фестивала, одржава се и Етно – камп, на ком двадесетак студената и ученика средњих школа изучава традицију и обичаје. До сада је у претходне две деценије, колико се ‘’Фенок’’ одржава, учествовало преко 130 ансамбала из 14 земаља. Манифестацији, коју су подржали ресорно Министарство, Покрајинска влада и Град Кикинда, присуствовале су Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника која је званично и отворила програм, као и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Гусле су и поред небројених активности које су спровеле у последњих неколико месеци, успеле да организују и врло добро реализују овако комплексне пројекте као што су Фестивал, Етно – камп и иницијатива под називом Народна игра кроз песму и време. Захвалила бих свим учесницима на фестивалу јер су издвојили своје време да дођу у Кикинду и тако наставе ионако одличну сарадњу коју негују са Гуслама. Сматрам да је овај фестивал веома битан за наш град јер се заснива на истраживању културног наслеђа као и културног идентитета нашег народа. Такође, сматрам да је фестивал диван поклон нашим суграђанима који имају прилику да уживају у веома богатом програму“, рекла је Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

Првог дана “Фенока“, приређено је вече фолклора, да би у среду на програму било вече националног певања и свирања на традиционалним инструментима. У четвртак и петак предвиђено је вече оркестарског музицирања, да би у суботу на програму било вече романтичне музике. Фестивал ће се заврштити у недељу рок концертом музичке групе “Ворд Ап“:

“ У оквиру Фестивала, одржава се и Етно – камп, на ком двадесетак студената и ученика средњих школа изучава традицију и обичаје Срба у Мађарској, Румунији и на домаћем терену. На кампу учествују студенти из Београда, Новог Сада и Бањалуке, средњошколци из Суботице, Сомбора, као и студенти и професори са Западног универзитета у Темишвару. Фенок има четири веома садржајне концертне вечери, тематски различите, тако да ће публика сигурно уживати“, додао је Зоран Петровић, директор АДЗНМ ‘’Гусле“.

У плану су нови пројекти “Гусала“ и међународних културних установа:
‘’Имамо заиста лепу сарадњу са Гуслама. У плану је један велики пројекат у оквиру ког ћемо свирати српску и румунску музику у многим местима Румуније и Србије. Велика ми је част што сам овде, јако ми је драго што се у Кикинди раде велике ствари, што се праве уметности тиче, што доказује и овај фестивал Фенок, као и Етно камп’’ – надовезао се Лавинијус Николајевић, са Западног универзитета Темишвар.

Извор: Град Кикинда