ПОЧЕО ДРУГИ РЕГИОНАЛНИ ПОСЛОВНИ ФОРУМ У НОВОМ САДУ У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ

Други Регионални пословни форум, у организацији Аутономне покрајине Војводине и Скупштине европских регија, а у сарадњи са Привредном комором Војводине, Развојном агенцијом Војводине, Новосадским сајмом и Европском мрежом предузетништва,  данас је у ПКВ отворио потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник Скупштине европских регија.

„Ово је јединствен догађај и јединствен концепт у Србији, јер обезбеђујемо компанијама не само из региона, него са четири континента, да на потпуно бесплатан начин, преко билатералних састанака покушају да обезбеде посао за своје компаније“, рекао је Зобеница. Отварајући Форум, додао је да је успех прошлогодишњег, првог Регионалног пословног форума то што је 14 компанија, на основу седам склопљених уговора, обезбедило пословну сарадњу. „Верујем да ће овогодишњи Форум превазићи резултате прошлогодишњег с обзиром на чињеницу да имамо трећину више пријављених компанија и заказаних билатералних састанака“, истакао је Зобеница и нагласио да је било више од 300 захтева за билатералним сусретима и да на овогодишњем Форуму учествују представници 32 регије.

Том приликом, председник ПКВ Бошко Вучуревић поздравио је присутне и истакао да је овогодишњи Форум окупио 200 учесника из 21 земље са четири континента, а да је заказано преко 140 билатералних сусрета.

„Нама је од великог значаја јединство свих институција и извршне власти у АПВ, а такође и са јединственим коморским системом на челу са ПКС, којим стварамо прави привредни амбијент за даље наступе војвођанске привреде на свим регионалним тржиштима. Истовремено, спремно дочекујемо иницијативе свих наших партнера из целог света како би, у овом веома динамичном времену за привредно окружење, реаговали на прави начин“, рекао је Вучуревић.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић истакао је да је и ове године Покрајинска влада, преко РАВ, узела пуно учешће у Регионалном пословном форуму, који је, како је рекао, додатни подстицај развоју економије и привреде.

„Препознали смо овај концепт као добар концепт пре свега међурегионалне сарадње, где рад Скупштине европских регија добија конкретан облик“, рекао је Милићевић. Он је додао да регионално повезивање у сфери привреде обезбеђује дугорочан, стабилан и одржив раст наших економија. „Имајући у виду да су наше економије у највећој мери извозно оријентисане, повезивање тржишта и међусобна сарадња су нам неопходни“, рекао је Милићевић. „Данашњи Форум је добро место и да се отворе одређена питања и да се дају одговори на та питања. Једно од главних питања у разговору са домаћим и страним привредницима јесте како либерализовати услове пословања, како смањити претерано администрирање које спољнотрговинску размену чини неефикасном“, нагласио је Милићевић.

Земља партнер овогодишњег Регионалног пословног форума је Републике Словенија, те се на отварању, испред словеначког Министарства пољопривреде, шумарства и хране обратио генерални директор Управе за храну и рибарство др Бојан Пахор, који је истакао да Србија и АП Војводина активно раде на интензивирању привредних односа.

Члан Извршног одбора АЕР-а и жупан Вараждинске жупаније, Република Хрватска, Радомир Чачић, у свом обраћању, истакао је да АП Војводина, као једна од најактивнијих чланица АЕР-а, на најбољи начин реализује могућности које пружа чланство у овој организацији и да је Форум, како је рекао, одличан пример како повезивање институција и привредних субјеката, може допринети заједничком привредном и економском развоју.

„Мислимо да овакви скупови поједностављују и појефтињују пословање чланицама Коморе и доводе до бржих и јачих резултата. Важно је и то што су на једном месту и представници државе и привреде и кластерских удружења и наших и из региона, тако да долази до брже размене идеја и мишљења и могу се неке ствари брже и лакше усагласити у корист привреде, што нам свима у ствари диже конкурентност и ојачава и нашу државу и регион“, рекао је Младен Думановић, представник компаније „Ком Дата“ (ComData) из Новог Сада, која постоји 27 година, а бави се производњом сложених софтверских система, односно софтвера, за домаће и тржиште европских земаља (Шведска, Немачка, Аустрија, Швајцарска и друге).

„Имамо велико искуство у раду са софтверским кућама из поменутих земаља и са индустријом пошто развијамо и индустријска решења и свесни смо на који начин њихове матичне државе помажу својим предузећима у ИКТ сектору и драго нам је што видимо помак у последње две године у томе да се и наша држава труди да помогне ИКТ сектору, који је познат као генератор развоја. Ту морам да похвалим Владу Републике Србије и Покрајинску владу и коморске институције заједно са ПКВ која нас је позвала да учествујемо на Форуму“, додао је Думановић.

Други Регионални пословни форум траје до 4. октобра 2019. године. Током првог дана,  одржани су и билатерални сусрети привредника из сектора: Пољопривреда и прехрамбена индустрија; Метало-прерађивачка индустрија; Пратеће компоненте у аутомобилској индустрији и Информационе технологије. Другог дана Форума предвиђене су студијске посете учесника Форума Институту за ратарство и повртарство – НС семе и компанији „КомДата“ из Новог Сада док ће се током трећег и четвртог дана, одржати билатерални разговори учесника Форума на тему туризма, на Новосадском сајму у хали „Мастер“, за време трајања 52. Међународног сајма туризма, где је земља партнер Република Мађарска.

На пленарном делу Форуму, одржана је и презентација „Одржива производња хране“, Универзитет Љубљане, а свечаном отварању присуствовали су и привредници, потпредседници Скупштине АП Војводине, представници Покрајинске владе, Министарства пољопривреде, шумарства и хране Републике Словеније, Привредне коморе Србије, дипломатске делегације из амбасада и конзулата Бразила, Туниса, УАЕ, Словачке, Марока, Словеније, БиХ, Републике Српске, делегација Трговинског представништва Руске Федерације у Републици Србији, представништва Хрватске господарске коморе у Београду, представници покрајинских институција и локалних самоуправа.