ПОЧЕО ФОРУМ ИНДУСТРИЈЕ И АКАДЕМИЈЕ У НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКОМ ПАРКУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаном отварању Форума индустрије и академије „Паметна производња-решења за Индустрију 5.0“ чија је тема одржива производња усмерена на човека, кроз синергију индустрије и академије. Форум организује Факултет техничких наука, а земља партнер Форума је Јапан.

– Циљ овог првог ФТН Форума индустрије и академије, је примена знања у пракси, односно, јачање сарадње компанија и факултета, како би заједно одговорили на изазове пете индустријске револуције. Као градоначелник Новог Сада, поносан сам што су организатори  успели да окупе представнике преко 30 компанија у нашем граду, као и еминентне стручњаке. Посебно ме радује што је Јапан земља-партнер Форума и што је са нама уважени амбасадор Јапана Кацумата Такахито, као и многобројни представници јапанских и српских компанија. У последњој деценији, учинили смо да Нови Сад постане град у којем најпрестижније светске компаније отварају своје развојно-истраживачке центре. Чињеница је да је јапанска пословна заједница у Србији све бројнија, а верујем да је томе допринела и компанија „Нидек” која инвестира у Новом Саду и то тренутно са две дивизије. Немерљив је значај Универзитета у Новом Саду, а посебно Факултета техничких наука, за даљи развој града и целе наше државе, а овај форум индустрије и академије је значајан корак ка остварењу наших заједничких циљева – рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Присутнима су се уочи почетка Форума обратили и директор НТП Нови Сад Небојша Дракулић, декан ФТН проф. др Срђан Колаковић, заменик покрајинског секретара за привреду и туризам Палимир Тот, амбасадор Јапана у Републици Србији Кацумата Такахито и државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић, која је и свечано отворила Форум.

– Образовање је темељ сваког друштва и осигурава његов развој. Технолошке промене захтевају прилагођавање образовања, а овде смо да добијемо праве информације из привреде како бисмо знали шта је потребно унапредити у образовном систему, какви стручњаци су нам потребни ради савладавања компетенција новог доба – рекла је проф. др Дукић Мијатовић и истакла да се нада да ће Форум постати традиционалан.

Амбасадор Јапана у Републици Србији Кацумата Такахито је нагласио да му је велика част да буде у пријатељском граду Новом Саду.

– Последњих година Србија је постала атрактивана дестинација за јапанске компаније, где се реализују висококвалитетне инвестиције, попут две дивизије „Нидека“ у Новом Саду. Одрживи економски раст, дигитализација и људски ресусри су кључне речи овог Форума, и надам се да ће се након садржајних панела само још више учврстити везе између науке и комапнија, а ми смо ту да поделимо са свима искуства Јапана у тој области – нагласио је амбасадор.

Факултет техничких наука је део Универзитета у Новом Саду и похађа га 16 500 студената на више од 90 студијских програма. Катедра за производне системе, организацију и менаџмент, је препознајући потребе тржишта, иницирала да се покрене дијалог између представника еминентних компанија и факултета, са циљем образовања инжењера будућности који одговарају потребама индустрије, а резултат тога је данашњи Форум, организован у  сарадњи са Научно-технолошким парком. У току дана биће реализоване две панел дискусије, „Унапређење вештина за Индустрију 5.0“ и „Паметна производња – решења за Индустрију 5.0“.