ПОЧЕО ЈЕ ПОЧЕО 63. РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ

Паљењем традиционалне фестивалске бакље данас у 19, 30 часова Кула је постала центар позоришног живота у нашој земљи. Драгица Јотановић, глумица Културног центра Кула, упалила је бакљу, а глумац Слободан Ногавица подигао је фестивалску заставу и тиме је почео 63. Републички фестивал аматерских позоришта Србије. Ову свечану церемонију музички је пропратио ученик Школе за основно музичко образовање Кула, Богдан Кулеба својим умећем и знањем на кларинету. Церемонији је предходило отварање изложбе слика под називом „ЕКГ – Иза хоризонта“, која је до сада одржана четири пута.На ликовној колонији која је и изнедрила ову изложбу учествовали су ликовни уметници из Даниловграда и уметници пореклом из Даниловградског среза који сада живе на овим просторима.

Биљана Митрић, рецитаторка Културног центра Кула и победник Републичке смотре рецитатора „Песниче народа мог”  рецитовала је стихове песме “Молитва циганска јасеновачка“, након чега је председник општине Кула, Дамјан Миљанић, публици пожелео да у наредних седам дана ужива у најбољим аматерским представама у нашој земљи не скривајући задовољство што се позоришна традиција и даље негује у Кули.

Представа која је и отворила фестивал, “Бајка о позоришту“ коју је на један маестралан начин извело позориште “Раша Плаовић“ из Уба ни једног посетиоца у препуној сали Културног центра Кула није оставило равнодушним. Преко сат времена смеха, добре енергије и више него добре глуме обележило је прво вече Републичког фестивала аматерских позоришта Србије. Уигран глумачки тандем на комичан начин оживело је свакодневицу две нестереотипне породице. Награда публике за улогу која је обележила вечерашњу представу припала је глумцу Воји Раонићу који је изнео лик Јована Дебељачког.

Сутра са почетком од 20 часова публици ће се представити аматерско позориште из Прокупља представом Миње Богавац под називом “ Пола пола“.

Извор: Општина Кула