ПОЧЕО ПЕТИ „ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ“

„Шекспир фестивал“ ове године биће одржан од 28. јуна до 3. јула у вили Станковић у Чортановцима. Фестивал обухвата четири представе у главној селекцији и први пут пратећи програм – „Шекспир за велику децу“.

Манифестацију отвара „Тит Андроник“ загребачког казалишта младих у режији Игора Вука Торбице, која ће због техничких захтева бити играна у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Другог дана у Вили Станковић је изузетно занимљива представа „Молим, наставите (Хамлет)“ Dreams come true театра (Швајцарска, Француска, Шпанија). Сходно њиховом концепту, а гостовали су у бројним земљама, у средини у коју дођу одаберу три глумца – Хамлета, Офелију и Гертруду. Остали актери који се такође бирају у датој средини су аутентични судија, форензичар, тужилац. Представа је заправо процес суђења и траје док се не осуде или не одбране Шекспирови јунаци. Наша Гертруда биће Светлана Бојковић, судија – судија апелационог суда Миодраг Мајић, адвокат Петар Учајев, тужилац Никола Пантелић.

Представа „Два витеза из Вероне“ (Чикаго, САД) има само два извођача који играју све улоге и све време репују.

Последња у званичној селекцији је представа из Берлина „Млетачки трговац“ у режији Михаела Гунтиера.

У сарадњи са позориштем „Душко Радовић“ изводи се програм „Шекспир за велику децу“ који је бесплатан, с тим што је потребно на билетарници тог театра узети улазнице. Примерено малишанима 30. јуна је „Бура“ у режији Никите Миливојевића, 1. јула „Сан летње ноћи“ Thesis theatreCompany из Атине, сутрадан „Ромео и Јулија“ из Велике Британије, а 1. и 3. јула су уметничке радионице.

Продаја улазница за представу „Тит Андроник“ су на благајни Српског народног позоришта као и на свим продајним местима Евентима по редовној цени од 700 динара.

Покровитељи 5. Шекспир фестивала су АП Војводина, Општина Инђија, Министарство културе и информисања, Уника осигурање и МТС