ПОЧЕТАК PARAINSPIRED! ПРОЈЕКТА ОБЕЛЕЖЕНА КОНФЕРЕНЦИЈОМ У ИНЂИЈИ

У Скупштини општине Инђија одржана је отварајућа конференција европског пројекта „Социјална интерграција кроз параспорт – Parainspired!“ на којој су говорили Владимир Батез, Покрајински секретар за спорт и омладину, Владимир Гак, председник Општине Инђија, Јасмин Хоџић, представник Олимпијског комитета Босне и Херцеговине и Видосава Ендерић, директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине.

Госте је поздравио домаћин скупа, г. Гак, испред Општине Инђија, који је изразио наду да ће овај пројекат изнедрити неке нове параолимпијце који ће са поносом представљати Републику Србију на будућим светским и европским такмичењима. Испред партнерске организације из Босне и Херцеговине, присутнима се обратио Јасмин Хоџић који је позвао на креирање нових партнерстава и нових пројеката у области спорта, а своје излагање је завршио са слоганом пројекта речима „Инспиришите себе, инспиришите друге око себе“.

„Овај пројекат је, пре свега, проистекао као одговор на стварне потребе спортиста са инвалидитетом, али овај пројекат није само њихов. Овај пројекат је наш. Овај пројекат је наш заједнички покушај да особама са инвалидитетом олакшамо остварење циљева које су себи поставили, а са друге стране прилика да се и ми активније укључимо, као друштво, у промоцију успеха особа са инвалидитетом у спорту и свим другим сферама, да понудимо разумевање и помоћ, да омогућимо једнаке могућности за све, без обзира на различите стартне позиције које нам је живот наметнуо“ навела је директорка Ендерић у свом обраћању.

Уводно обраћање је закључио г. Батез, Покрајински секретар за спорт и омладину, који је изразио посебну захвалност нашим параолимпијцима, г. Златку Кеслеру, селектору параолимпијске стонотениске репрезентације и потпредседник Параолимпијског комитета Србије и гђи Борислави Перић-Ранковић, репрезентативки Србије у стоном тенису за особе са инвалидитетом која је освајач златне медаље на Параолимпијским играма, Светском и Европском првенству.

Наши истакнути параолимпијци су присутнима покушали из личног искуства да приближе који су то проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом када желе да почну да се баве спортом, као и која су била њихова искуства у бављењу спортом пре него што сте се упустили у професионалне воде. О значају сарадње са другим државама, у овом случају са партнерима из Босне и Херцеговине, говорио је Златко Кеслер у својству потпредседника Параолимпијског комитета Србије. Борислава Перић-Ранковић је истакла да је потребно много труда, рада и зноја како би се остварили врхунски резултати у спорту, али да је подршка окружења и институција веома значајна на том путу.

Пројекат „Социјална интеграција кроз параспорт – Параинспиред!“ финансира се средствима Европске уније у оквиру ИПА II Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020 уз подршку Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине. Средства намењена за спровођење пројекта износе 263.914,43 евра, Европска унија кофинансира у износу од 224.327,27 евра. Тело за уговарање овог пројекта је Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU) Републике Србије.

Пројекат заједно спроводе Покрајински секретаријат за спорт и омладину Аутономне покрајине Војводине, Олимпијски комитет Босне и Херцеговине, Фонд „Европски послови“ Аутономне покраијне Војводине и Општина Инђија.