ПОЧИЊЕ БИЈЕНАЛЕ УМЕТНОСТИ У ПАНЧЕВУ

Бијенале уметности у Панчеву под називом „Просторни агенс“ биће отворено данас испред локалне галерије уметности, најавили су организатори.

Програм свечаног отварања започеће обраћањем селектора Бијенала уметности, Андреја Мирчева и градоначелника Панчева Саше Павлова.

Укупно 8 интернационалних перформера наступиће у току дана, у различитим градским просторима.

Гости Панчева између осталих биће Власта Делимар из Хрватске, Лала Номага из Аустрије, Раби Мруе из Немачке, Борис Кадин из Хрватске, Срђан Ђиле Марковић из Србије….

Један од феномена савремене уметности свакако представља перформанс, израз који је постао изузетно значајан последњих година захваљујући многим актерима на међународној сцени, посебно уметницима који су деловали седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Део свог програма овогодишње Бијенале уметности управо посвећује интернационалном перформансу.

Први перформанс „О коегзистенцији и људима“ на програму је у 14. сати у Свечаној сали Народног музеја Панчево, у извођењу Ирене Микец, плесне уметнице из Хрватске.

Од 16 сати у простори објекта СК 12, Лала Номада, уметница из Аустрије, изводиће С/Тпроцесуални перформанс у трајању од два сата.

Од 17 часова на програму је перформанс Власте Делимар „Право на оргазам изнад 60-те“ у излогу књижаре Културног центра Панчева, док ће Руби Мруе, уметник пореклом из Либана који живи у немачкој, од 18 сати на сцени Културног центра одржати неакадемско предавање „Пикселизована револуција“ о видео записима Рабија Мруе.

Након тога следи перформанс „Пракса чини мајстора 09“ Сање Ивековић.

Програм свечаног отварања Бијенала уметности затвара се у 21. сат у галерији савремене уметности аудио-перформансом групе Супернаут, кују чине Срђан Ђиле Марковић, Саша Радић и Миодраг Чеза Стојановић.

Све до 17. јуна у оквиру програма Бијенала уметности у Панчеву, публика ће имати прилике да види радове више од 30 уметника међу којима су: Неша Париповић, Томислав Готовац, Каталин Ладик, Јанез Јанша, Јована Бањанац, Маријан Молнар, Симонида Рајчевић…

Извор: РТВ