ПOЧИЊЕ ГРАДЊА СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ

У наредне две недеље коначно ће почети радови на изградњи 14 станова за избегличке породице у Врбасу, договорено је данас на састанку представника локалне самоуправе и локалних јавних предузећа, са финансијерима пројекта и извођачима радова. Станови се граде кроз Регионални стамбени програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да трајно стамбено збрине најугроженије избегличке породице из ове четири земље. Програмом у Републици Србији руководи Комесаријат за избеглице и миграције.

„Општина Врбас је избегличко питање схватила врло озбиљно. Не само као проблем који треба решавати, већ као животну потребу наших комшија, наших суграђана, којима треба помоћи да дођу до крова над главом. Са пола милиона евра добијених од Савета Европе, Врбас ће скоро у потпуности решити стамбено питање избеглих лица. Од 2016. године до сада смо стамбено збринули 91 породицу, односно 300 наших суграђана. С нових 14 станова, укупно 105 породица имаће решено стамбено питање. И зато није случајно што општина Врбас слови за регионалног лидера у овој области“, рекао је поводом договора о почетку градње станова за избеглице Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Према плану, након усељења у станове који треба да буду изграђени за 280 дана, породице које буду смештене у овом објекту имаће могућност да откупе станове по 50 одсто нижој цени од тржишне. Данијела Илић, чланица Општинског већа, истакла је да пројекат изградње нових 14 станова има бројне бенефите. „Највећа добит је то што ћемо омогућити да 14 породица након више од две деценије добије свој кров над главом. Велика додатна корист је то што ће општина кроз продају станова обезбедити додатна значајна средства за унапређење социјалне заштите. А урбанистички ћемо уредити и улепшати један део града, насеље Винограде“, рекла је Данијела Илић и подсетила да је општина Врбас 2018. године потписала уговор о сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, као и са Јединицом за управљање пројектима. Вредност овог пројекта је пола милиона евра, средства су донација Банке за развој Савета Европе, а општина Врбас је обезбедила комунално и инфраструктурно опремљен плац на коме ће се градити. Рок за изградњу станова у Врбасу је 280 дана.

Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, подсетио је да је локална самоуправа издвојила више од 100 милиона динара за разне пројекте стамбеног збрињавања и економског оснаживања породица избеглих, расељених и прогнаних лица. „Покушавамо да интегришемо избеглице у нашу заједницу. Нећемо стати на овоме, наставићемо да конкуришемо ка републичким и покрајинским органима, како би смо избегличким породицама обезбедили већи животни стандард“, рекао је Глушац.

Општина Врбас је као помоћ избеглицама, 17. фебруара расписала Јавни позив за доделу четити сеоске куће, вредне 44.000 евра. Средства су такође донација Банке за развој Савета Европе, а конкурс је отворен до 02. априла.

Извор: Општина Врбас