ПОЧИЊЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ СВИРАЊА НА ТРАДИЦИОНАЛНИМ ИНСТРУМЕНТИМА

У Врбасу од петка до недеље одржаће се II Интернационални фестивал свирања на традиционалним инструментима.

Како је пренео РТВ, на Фестивалу се очекују наступи више од 20 извођача из Србије, земаља региона и света. Публици ће се представити свирање на инструментима попут фруле, гајди, гусли, али и инструменти са поднебља Ирана и Костарике. Амбасадор овогодишњег фестивала је познати глумац Момчило Оташевић који ће својим наступом обогатити последњи дан Фестивала, у недељу 21. маја.

Првог дана 19. маја публика ће бити у прилици да чује интересантно предавање на тему примене традиционалних инструмената у оквиру модерне музике. Предавање ће се одржати у 18.00 часова у Центру за физичку културу „Драго Јововић”, а предавачи ће бити мр етномузикологије Зоран Богдановић и композитор Марјан Бабић.

Други дан Фестивала, у суботу, 20. маја, резервисан је за радионице за најмлађе у оквиру којих ће учесници имати прилике да едукују малишане о инструментима. Тема радионице биће представљање инструмената и првенствено ће бити посвећена идеји да најмлађи продубе своја знања о традиционалним инструментима, али и да се заинтересују за њихово свирање. Родитељи са децом су добро дошли.

Последњи дан Интернационалног фестивала свирања на традиционалним инструментима, у недељу у 10.00 часова на Тргу Николе Пашића, почиње представљањем свих учесника. Програм се даље наставља у 19.00 часова испред платоа Центра за физичку културу где ће наступати амбасадор овогодишњег фестивала глумац Момчило Оташевић, учесници фестивала и оркестар Културног Центра Врбас. Пропратни програм фестивала одржаће се у Музеју Пабло где ће се сваког дана у вечерњим часовима организовати Jam session у оквиру којих ће се музичари окупити зарад неформалног дружења и свирања.

Извор: Општина Врбас