POČINJE TRKA ZA MESTA PROFESIONALNIH UPRAVNIKA ZGRADA

Nacionalno udruženje „Profesionalni upravnici Srbije“ iz Novog Sada pozvalo je danas sve stanare koji nisu upisali svoje zgrade u novi registar „stambenih zajednica“ i odabrali profesionalne upravnike zgrada, da to učine kako bi izbegli uvođenje prinudne uprave, kao „lošije opcije“.

Udruženje je saopštilo da je, „po svim analizama“, najlošija opcija za stanare prinudna uprava,  koja „izaziva niz neprijatnosti administrativnog karaktera“, nameće dodatne troškove i „onemogućava obezbeđivanje najboljih uslova“ za „stambenu zajednicu“, novouvedenu da bi zamenila ranije „skupštine stanara“ koje su bile naslednik nekadašnjih „kućnih saveta“.

Udruženje je objasnilo da prinudna uprava ima fiksne cene i da u slučaju njenog uvodjenja ne postoji mogućnost izbora upravnika zgrade, nego ga odredjuje lokalna samouprava.

Po Udruženju, u takvim okolnostima postoji mogućnost da zgrada ne dobije najkvalitetniju upravu, i da se tako ne obezbedi puna primena novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, kojim je uvedena mogućnost angažovanja profesionalnih upravnika.

„Podizanje kulture stanovanja u Srbiji na evropski nivo, niže račune za grejanje i struju, veću vrednost nekretnina na tržištu i bezbednije stanovanje može omogućiti samo direktan izbor profesionalnog upravnika“, tvrdi udruženje tih profesionalaca.