POČINJU PROLEĆNI RADOVI U VOĆNJACIMA

U vinogradima sada je važno uređenje tla. Nandor Biro u Horgošu ima oko 10 hiljada čokota i šest sorti grožđa, navodi Pannon RTV. U svom zasadu već je počeo sa prolećnim radovima. „U ovom trenutku čekamo puno rascvetavanje, kako bi videli kakvu je štetu napravila zima. Dogodilo se ono što nazivamo otvaranje vinograda. Urađeno je orezivanje i nameštanje žice. Sada čekamo izdanke. Ono što znamo je ima sorti koja teško podnose zimu“.

Odgajivač kaže da je tokom zime najmanje patio rajnski rizling, kaberne i šardone, ali da su ostale sorte mnogo teže podnele dugu zimu. Proizvođači kažu da je vinska sorta plava frankovka najteže podnela zakasnele mrazove. Na jednom čokotu trebalo bi da bude oko 12 izdanaka, ali trenutno mogu se izbrojati tek jedan ili dva.

Osim u vinogradima, i u voćnjacima su počeli radovi. Mihalj Šomođi proizvođač iz Hajdukova kaže: „U ovo vreme cvetanja malo je aktivnosti, da ne bi smetali pčelama, ali u svakom slučaju treba uraditi hemijsku zaštitu. Dakle, prskanja je u toku. Cvetanje će se razviti tokom sedmice, i nastavljaju se zemljani radovi kao i uklanjanje korova za one koji to još nisu uradili“.

Na osnovu broja cvetova, proizvođači ove godine računaju na bogat rod jabuke, kao što je bio i prošle godine.

Izvor : Pannon RTV