POD ZAKUPOM POLA MILIONA HEKTARA

Ministarstvo poljoprivrede dalo je saglasnost na program gradu Zrenjaninu, koji se obavezao da vrlo brzo raspiše licitaciju za poljoprivredno zemljište. – Imaćemo skoro 500.000 hektara zemljišta imati pod zakupom, što na licitacijama, što pod pravom prečeg zakupa i cene su mnogo veće nego što su bile prethodnih godina na licitaciji.

I dalje je problem odnos između stočara i ratara i ja sam juče formirao radnu grupu za izmenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako bismo ovaj, uslovno rečeno sukob mišljenja između njih probali da rešimo. Dosta je tu ograničenja koja nas muče, jer u centralnoj Srbiji državnog poljoprivrednog zemljišta i nema, a moraju svi imati ista prava, i iste subvencije – rekao je Nedimović.

Banatski poljoprivrednici najviše primedbi su imali na kasno održavanje licitacija državnih njiva u njihovom ataru i kratak rok od godinu dana na koji se zemlja izdaje.

Uzurpatori zemljišta

Pominjali su i uzurpatore zemljišta, privilegovane pojedince, niske cene poljoprivrednih proizvoda, male subvencije i skupo gorivo.

– Često se spekuliše informacijama o tome šta će biti sa zemljištem koje smo izdali Tenisu, dok ta firma ne uđe u posed 1. novembra 2019. Ukoliko zaključi ugovor, zemlja ide na licitaciju i izdaje se. Priče da će to biti predmet zloupotreba i uzurpacija i da će neko nezakonito ulaziti u posed, toga neće biti. Staćemo tome na put, tu nema dileme. Zahvalan sam lokalnoj samoupravi što je poradila na uklanjanju uzurpatora njiva – kaže Nedimović.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo nov softver o izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta tako da će informacije o zakupu biti javne i svima dostupne preko sajta tog ministarstva. – Tačno će se znati status zemljišta, ko je zakupac, kulture koje se gaje i nećemo dozvoliti odstupanja. Imamo ugovor sa Evropskom svemirskom agencijom da preko TV spektra pratimo stanje na njivama, tako da ako neko dobije zakup njiva za stočarstvo a koristi za poljoprivredu, ugovor će biti raskinut – objasnio je Nedimović.

Izvor: Danas