ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ УПРАВЉАЊУ МИГРАЦИЈАМА

Заменик градоначелнице града Сомбора, Антонио Ратковић учествовао је на другом панелу  регионалне радионице за медије на тему Управљање миграцијама. Поред Сомбора на овом другом панелу учествовали су и представници локалних самоуправа из Кикинде, Шида и Суботице.

Радионицу спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у склопу Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији као део комуникационе кампање усмерене на бољу информисаност, разумевање феномена миграција од стране медија и грађана.

Циљ радионице је да унапреди и оснажи партнерску сарадњу између локалних медија, локалних самоуправа и централног нивоа власти у контексту управљања миграцијама у Републици Србији.

Говорећи на другом панелу медијске радионице, заменик градоначелнице Сомбора, Антонио Ратковић истакао је да се први сусрет са мигрантима у Сомбору догодио 2015 године .

„Највећи прилив миграната десио се у ноћи између 17/18 септембар 2015 године, када је између 7 и 8.000 људи покушало да на прелазу Бездан, пређе у Републику Хрватску. Заједничким деловањем, града, градских институција, јавних предузећа али и грађана врло успешно је извршен пријем и збрињавање миграната најнеопходнијим артиклима хране и хигијене. Прихватни центар у Сомбору је захваљујући многобројним донаторима отворен у новембру 2016 године. Од тада па до данас је много урађено по питању смештаја, помоћи али и кохезије породица које су остајале у Сомбору са локалним становништвом.“ Рекао је Антонио Ратковић говорећи о изазовима, потешкоћама али и примерима добре праксе у управљању миграцијама на локалном нивоу и стварању заједништва.

„Волонтери Црвеног крста од отварања Прихватног центра организују различите радионице у Центру. Један од примера добре праксе у Сомбору, који је резултат управо ових радионица, организован је 2017. године у фебруару месецу, када је Црвени крст Сомбор  у сарадњи са Градском управом , КЦ „Лаза Костић“ и Комесеријатом за избеглице, организовао прву самосталну изложбу  цртежа младе петнаестогодишње авганистанке Захре Саједи Хосини. Изложба је изазвала велику пажњу како локалног становништва, тако и међународних организација и медија.

Временом су се укључиле и друге локалне организације цивилног друштва које су аплицирајући код различитих донатора организовале пројекте са мигрантима и локалним становништвом“ истакао је заменик градоначелнице Антонио Ратковић учествујући на другом панел медијске радионице на тему Управљања миграцијама која је окупила представнике: локалних и националних медија, министарстава и организација Владе Републике Србије, социјалних, хуманитарних, образовних и здравствених институција у локалним самоуправама у којима привремено борави мигрантска популација у Републици Србији.

Извор: Град Сомбор