ПОДРШКА ОЧУВАЊУ БОГАТСТВА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић разговарала је данас са проф. др Данком Шипком, познатим српским лингвистом и редовним професором славистике и примењене лингвистике на Државном универзитету Аризоне (САД) који је, уз остало, и аутор Великог српско-енглеског речника.

Током разговора, Милошевићева је изразила задовољство што еминентни научници који живе и раде у дијаспори, на својим предавањима и семинарима подстичу очување српског језика, али и развој језичке културе младих који су све више изложени осиромашењу језичког фонда, не само кроз свакодневну међусобну комуникацију, већ и под утицајем масовних медија.

С друге стране, Шипка је указао и на проблем некритичког и често непотеребног прихватања страних речи, чему доприноси и све мања разлика између озбиљних дневних издања новина или часописа и штампе која више окренута сензационализму или тривијалним темама, а која мање води рачуна о чистоћи језика и прецизности језичког израза.

Саговорници су се сагласили да је, због свакодневног коришћења савремене технологије, попут Интернета, које, истина, доприносе већем обиму знања, нужно водити рачуна и о њиховом негативном утицају на неговање језичке културе и развој српског језика.

Уз то, оцењено је и да би било корисно, организовање предавања о значају развоја и проширења језичког фонда код младих, у циљу очувања језичке културе, а самим тим и културног идентитета.

У разговору је учествовао и Зоран Колунџија, власник „Прометеја“, иначе издавач већине најпознатијих Шипкиних књига.