ПОДРШКА ОДРЖАВАЊУ САЈАМСКИХ МАНИФЕСТАЦИЈА И ИЗЛОЖБИ ПРИВРЕДНОГ КАРАКТЕРА

Члан Градског већа задужен за област привреде Акош Ујхељи уручио је уговоре за рефундацију средстава за организовање и одржавање сајамских манифестација представницима 11 удружења која су то право остварили на основу спроведеног Јавног конкурса за финансирање пројеката у области остваривања јавног интереса путем организовања и одржавања сајамских манифестација и изложби у 2019. години на територији града Суботице. Пригодној свечаности, уприличеној тим поводом у Плавој сали Градске куће, присуствовала је заменик градоначелника Тимеа Хорват.

Тимеа Хорват је, обраћајући се медијима, изјавила да је 25. октобра 2019. године расписан Јавни конкурс за финансирање пројеката у области остваривања јавног интереса путем организовања и одржавања сајамских манифестација и изложби у 2019. години на територији града Суботице, да је за ту намену из градског буџета у 2020. години опредељено 2,5 милиона динара и да је право на бесповратна средства остварило 11 удружења, од 12 колико их се укупно пријавило на конкурс.

– Средства за финансирање пројеката путем рефундације предвиђена су за пројекте оријентисане на економску, социјалну и еколошку димензију у области организовања сајамских манифестација у форми сајмова и изложби, у вези промовисања органске производње хране, промовисања друштвеног уједињења, повећавање продуктивности ресурса кроз креирање услова за запошљавање, уз услов да имају едукативни карактер.  За наш град је веома важно да имамо што више учесника на сајамским манифестацијама и изложбама, тим пре што су многе од њих прерасле локални и регионални карактер – истакла је Тимеа Хорват.

Пројектне активности, додала је, реализоване су у периоду 1. мај – 31. октобар 2019. године на територији града Суботице, максимални износ који се рефундира по удружењу је 400.000 динара, а удружење, као носилац пројекта, могло је да конкурише са највише једним пројектом.

Средства су додељена Удружењу за развој насеља пешчарске висоравни Северне Бачке за пројекат „Севернобачко посело“; Удружењу одгајивача голубова и живине из Чантавира (Изложба ситних животиња, голубова и украсних птица); Удружењу пчелара „Пчела“ из Суботице (XXIII Дани пчеларства); Удружењу за негу жена и трудница „Анахитас“ („Angel Dreams“ експо за бебе, труднице и породице); Удружењу за развој заједнице Лудош („Фестивал белог лука и дани села на Лудошу“); Удружењу одгајивача свиња „Бајмок“ (IX Дани фармера); Удружењу „Терра’с“ („15. Међународни фестивал органских производа БИОФЕСТ 2019.“); Удружењу „Рибарске вечери-Halászesték“ Палић (III Дани рибе); Удружењу „Вински витешки ред Свети Трифун“ из Бајмока (III Међународни сусрет винских витешких редова); Хрватском  културно-просветном друштву „Матија Губец“ из Таванкута (IX Таванкутски фестивал воћа и аутохтоних рукотворина) и Удружењу Рожа Шандор из Хајдукова за организацију 51. Бербанских дана на Хајдукову.

Извор: Град Суботица