ПОДРШКА СРЕДЊИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ШКОЛАМА ЗА ПРОЈЕКТНЕ АКТИВНОСТИ У ЗАДРУГАРСТВУ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, уручио је данас уговоре директорима девет јавних средњих пољопривредних школа у Војводини, које су оствариле право на доделу бесповратних средстава у оквиру конкурса намењеног реализацији пројектних активности у области задругарства за 2018. годину.

Покрајински секретаријат за пољопривреду је по први пут определио средства за ову намену, с тим што ће школама на име финансирања трошкова обиласка задруга у оквиру пројекта, припасти око 450.000 динара, док ће након реализације пројектних активности ученици који су обишли задруге доставити презентације од којих ће три најбоље бити награђене, у укупном износу од 300.000 динара.

„Овај пројекат је нешто што представља искорак и у раду Секретаријата. Реч је о препознавању потребе за едукацијом и подизањем нивоа свести младих људи, у овом случају средњошколаца, када је у питању значај удруживања пољопривредника у земљорадничке задруге“, рекао је овом приликом др Радојевић.

С обзиром да је земљорадничко задругарство у Војводини и Србији, најзаступљенији и најефикаснији начин привредног удруживања пољопривредника, како је Радојевић предочио, циљ ове конкурсне подршке је био да се ђацима, који су се определили за пољопривредну струку, понуде шира знања и предоче предности о задружном облику организовања у пракси.

Радојевић је истакао да је пројекат осмишљен у сарадњи са са Задружним савезом Војводине и Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице. Он је подсетио и да је наставни предмет пољопривредно задругарство од ове године уведен у новоотворене образовне профиле као изборни предмет, да би се млади пољопривредници већ током средњошколског школовања упознали шта значи задруга и колико је битно удруживање, поготово у малим сеоским срединама.

Радојевић је истакао да и већина ђака из пољопривредних школа, управо долази из тих средина па је значајно упознати их и како задруге заправо послују.

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је по први пут 2017. године у оквиру мера аграрне политике посебно препознао младе пољопривреднике кроз конкурс за подршку младима у руралним подручијима.

„Битно нам је да млади остају у селу, буду носиоци развоја савремене пољопривреде и тиме допринесу развоју села“, нагласио је Радојевић овом приликом и додао да је значај овог модела удруживања битан и због останка младих на селу, који удруживањем у сеоске задруге сутра лакше могу да осваје и тржиште.

У склопу пројектних активностима предвиђена су предавања стручњака за задружно организовање, посете задругама и упознавање ученика са радом савремених задруга, на територији наше покрајине. Све ове школе имаће прилику да на крају презнтују шта су научили, а комисија оценити и новчано наградити три најбоља приказа на тему значаја задружног организовања за пољопривреднике и квалитета живота у руралним срединама.

Прва награда износи 150.000 динара, друга 100.000 динара и трећа 50.000 динара.