ПОДРЖАН ПРЕДЛОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА БАКИЋА ДА И БУЊЕВАЧКИ ПОСТАНЕ СЛУЖБЕНИ ЈЕЗИК У СУБОТИЦИ

На седмој седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће, одборници су већином гласова (58 „за“, два „против“) донели Одлуку о приступању промени Статута Града Суботице ради увођења буњевачког језика у равноправну службену употребу на територији града Суботице. Предлог за промену Статута Града Суботице поднео је градоначелник Суботице Стеван Бакић, на основу иницијативе Националног савета буњевачке националне мањине, као овлашћени предлагач.

Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да је предлог за промену Статута Града Суботице поднет на основу историјских чињеница које сведоче о животу и доприносу Буњеваца овом граду током више од три века, уз уважавање савременог тренутка у којем постоји жива и организована буњевачка национална мањина на територији Републике Србије, а која чини значајан део становништва Града Суботице, као и успешно окончаног процеса стандардизације буњевачког језика и његовог признавања у релевантним научним круговима и установама Републике Србије.

„Данас је велики дан за Град Суботицу, историјски моменат за буњевачку националну заједницу. Изгласана је Одлука о приступању промени Статута ради увођења буњевачког језика као службеног језика на територији града Суботице. Доношење ове одлуке нема везе са било каквим обесправљењем Хрвата. Не укида се примена хрватског језика него се, по истим принципима по којима је уведен хрватски језик, у службену употребу уводи и буњевачки језик, као четврти службени језик на територији града Суботице. Разлози на основу којих сам, заједно са председником Скупштине града, дакле у договору са коалиционим партнером, покренуо овај предлог за промену Статута града Суботице су историјске чињенице, јер на територији овог града Буњевци живе и раде више од три века. Узимамо и савремени моменат који показује њихову организованост, они већ 18 година имају Национални савет буњевачке националне мањине који изузетно добро ради, никог не угрожава и доприноси добробити града Суботице, констатујући да су, што је научно образложено и доказано, урадили стандардизацију свога језика. То је признала држава Србија, а она је зе мене једина надлежна по овом питању“, нагласио је градоначелник Бакић.

Уз контатацију да су то били аргументи представника Националног савета буњевачке националне мањине за покретање иницијативе да се остваре права на службену употребу буњевачког језика у нашем граду, градоначелник Бакић је рекао да би за скупштинском говорницом требало да се износи само истина и да је за Скупштину града Суботице увредљиво извртање историјских чињеница.

„Буњевци су прошли катарзу, али су увек били уз Србију, увек су је поштовали и зато морамо да им се одужимо. Када се оконча процедура увођења буњевачког језика као службеног језика на територији нашег града, то би требало да нам служи на понос, јер је Суботица јединствен град у Европи у коме постоје четири националне  групације које улазе са двоцифреним бројем у структуру становништва“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Усвајање Одлуке о приступању промени Статута Града Суботице подржала је и опозициона Одборничка група „Покрет грађанске Суботице“.

„Поштовани градоначелниче, ако ћемо Вас по ичему добром памтити онда ће то бити овај Ваш предлог да се буњевачки језик уведе у равноправну службену употребу на територији града Суботице“, изјавила је, обраћајући се са скупштинске говорнице, др Јелица Сантрач, члан Одборничке групе „Покрет грађанске Суботице“.

Образована је и Комисија за израду нацрта акта о промени Статута Града Суботице која треба да изради нацрт акта о промени Статута и достави га Градском већу Града Суботице ради утврђивања предлога акта, у циљу упућивања предлога Скупштини града Суботице на доношење.

Извор: Град Суботица