Danas katolički vernici obeležavaju Veliki četvrtak. To je pomen na Isusovu poslednju večeru, a Veliki petak spomendan na Isusove muke i smrt. Kao i svi dani između Cvetne nedelje i Uskrsa ovi dani se obeleževaju u tišini, tuzi i postu. Tako je bilo i u Bačkom Bregu.
„Stari su naši postili cilu nedilju, a na Veliki petak obevezno, tada je bio strogi post „, kaže baka Đula Srimac.
U Bačkom Bregu za Veliki petak nekada se u svakoj kući kuvala suparna čorba.
„Prvo sitno nasickam kromipra i dosta luka, tri-četiri glavice, dodam vode da se to malo prokuva i onda popaprim. To mi zovemo suparna čorba i to se jilo ne Veliki petak“, kaže baka Đula.
Uz čorbu, pravila se i pogača bez kvasca.
„Pola litre vode, dve kašikice soli i brašna kolko zavati. To se misi kao kruv i kada se dobro umisi metnem peći. Ima ko ne kuva suparnu čorbu, već cili dan jide samo pogače. Danas je više nije tako stroga post, pa se na Veliki petak kuva i riba“, kaže baka Đula.
Danas su ipak druga vremena, i ako su sve ređe kuće u kojima se još spremaju suparna čobra i pogača možemo reći da se i dalje posti uz ostala tradicionalna narodna jela.
Izvor: RTV