PODSTICAJI ZA OSIGURANJE USEVA I ŽIVOTINJA

Pravo na podsticaje za osiguranje useva i plodova kojima su pokriveni rizici od grada, požara, groma (osnovni rizici) kao i dopunski (rizik od prolećnih mrazeva, poplava i oluja), ostvaruje se podnošenjem zahteva Ministarstvu finasnija – Upravi za trezor od 1. jula do 15. novembra.

Živko Stefanović, stručnjak za agroekonomiju iz lozničke Poljoprivredne stručne službe, kaže da su osiguranjem useva i plodova pokriveni rizici od grada, požara, groma i to su osnovni rizici, a u dopunske spadaju rizik od prolećnih mrazeva, poplava i oluja.

– Iznos premija osiguranja za useve i plodove, zavisi od vrste useva, visine prinosa i mesta osiguranja, a kod osiguranja životinja, pokriveni su nesrećni slučajevi, bolest, uginuće, prinudno klanje iz nužde ili iz ekonomskih razloga. Suma osiguranja stvarna je tržišna vrednost životinje u momentu zaključivanja osiguranja koja će odrediti vrednost nastradale životinje u slučaju ostvarenja osiguranog slučaja, a plaćanje premije osiguranja olakšano je i podsticajima Ministarstva poljoprivrede, koji se mogu dobiti i ove godine – rekao je Stefanović.

Pravo na podsticaje ostvaruje se podnošenjem zahteva Ministarstvu finasnija – Upravi za trezor od 1. jula do 15. novembra tekuće godine.

– Ukupno, za sve vrste podsticaja, korisnik može da ostvari maksimalno dva i po miliona dinara a podsticaji se isplaćuju po redosledu podnošenja zahteva, a do utroška finansijskih sredstava utvrđenih uredbom o raspodeli podsticaja, za 2019. godinu oni iznose 600 miliona dinara – naveo je Stefanović.

Podsticajna sredstva za investicije za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, dodeljuje i Gradska uprava Grada Loznice u procentualnom iznosu od 50% vrednosti premije osiguranja bez PDV-a, odnosno 60% u slučajevima kada je podnosilac zahteva lice mlađe od 40 godina ili žena, do maksimalnog iznosa od 100.000 dinara po zahtevu.

Više o Pravilniku konkursa saznajte  OVDE.

Izvor: Agroklub