ПОГЛЕД НА ИСТОРИЈУ КИКИНДЕ КРОЗ НОВИНСКЕ ОГЛАСЕ И РЕКЛАМЕ

У Народном музеју је уприличена промоција књиге „Кажи прстом- Велика Кикинда кроз новинске огласе и рекламе“ аутора Владислава Вујина. Виши кустос историчар ове установе истражио је како су се у локалним новинама, између 1874. до 1941. године, рекламирали трговци, занатлије, апотекари, али и власници погребних предузећа:

-Покушао сам да преко новинских огласа и реклама реконстришем тај период историје града на неки другачији начин. Колико је мени познато, ништа слично досад није рађено. Рекламе описујем на историјски начин. Покушао сам да преко новинских огласа и реклама реконструишем историју града која није обухваћена на овакав начин. Књига има двадесетак поглавља подељених по делатностима, тако прво говори о штампаријама, ту је и поглавље о банкарима, док је убедљиво највише реклама са темом моде попут продавница текстила и помодне робе. Ту су и рекламе локалних бербера, фотографа, грађевинских фирми, угоститељских услуга, алкохолних пића, а завршавам са рекламама погребних предузећа. Сва поглавља имају у себи историју нашег града- саопштио је Вулин. Чланица ГВ за културу и образовање, Валентина Мицковски, потврдила је да је локална самоуправа, заједно са Покрајинским секретаријатом за културу, подржала штампање књиге:

-Морам да признам да сам одушевљена тематиком ове књиге. Сигурна сам да ће то бити и са онима који одлуче да је прочитају. Тема је веома интересантна, а пружа нам се прилика да пуно научимо о једном периоду историје нашег града, али како су се некада трговци оглашавали у локалним новинама- рекла је она.

Извор: Град Кикинда