ПОЈАВА ТРУЛЕЖИ КОД ШЕЋЕРНЕ РЕПЕ

На пољима у Срему тренутно је у току вађење шећерне репе. Иако је, како пољопривредници кажу, производња репе задњих година значајно смањена на овим просторима, има још оних који је сеју. Међутим, репа вађена ове године има доста трулежи, а узрок су највероватније пропусти у технологији производње, истичу стручњаци.

У производњи шећерне репе у Србији већ дужи низ година јавља се проблем са трулежи корена, за шта постоји више узрочника, а пољопривредници у Срему нису задовољни извађеном репом, али ни условима за откуп.

Принос шећерне репе је према речима произвођача низак, те се надају да ће њеном продајом покрити макар трошкове улагања.

Разлози за болести репе, према речима стручњака, највероватније су непоштовање одговарајућег плодореда, који за шећерну репу износи четири године и више, а најбоље преткултуре за њену сетву су махунарке и ране житарице.

Стручњаци као мере за сузбијање обољења репе саветују пре свега поштовање плодореда, али потом и избалансирано ђубрење и контролисану употребу земљишних хербицида и инсектицида.

Извор: РТВ