POKLON ŠKOLA GRADU SUBOTICI

Od kako je proglašeno vanredno stanje, mnogi naši sugrađani su se odazvali humanitarnim, volonterskim akcijama. Veliki broj volontera svakodnevno obilazi na stotine ljudi širom grada, kako bi im pomogli u dostavi najneophodnijih namirnica. Neki od njih angažovani su u kontakt centrima a pojedine škole i vrtići pružaju psihološku podršku deci i roditeljima kako bi olakšali, odnosno osnažili i njih i njihove roditelje da na najbezbolniji način funkcionišu u novonastaloj situaciji u uslovima vanrednog stanja, navodi subotica.info.

Neki su otišli i korak dalje, želeći da doprinesu na raznorazne načine. Pokazali su svoju humanost i zajedničkim delovanjem roditelja, nastavnika i đaka sašili zaštitne maske, pravili sredstva za dezinfekciju ruku i poklonili ih Gradskom štabu za vanredne situacije koji će, u skladu sa potrebama i zahtevima, sve distribuirati Udruženjima i grupama kojima će ova pomoć značiti.

“Dobru saradnju lokalne samouprave sa školama nastavljamo u ovim nepovoljnim uslovima kada nam je zajedničko delovanje i uzajamna pomoć najpotrebnija, a neophodne mere opreza i zaštite protiv virusa Kovid 19. U stalnoj smo kumunikaciji i zbog činjenice da smo zainteresovani kako funkcioniše onlajn nastava i kako su se na ovaj model privikla deca i nastavnici, rekla je Jasmina Stevanović, sekretar sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice. „Zahvaljujem se Osnovnoj školi „ Ivan Goran Kovačić“, „Sečenji Ištvan“ i Hemijsko- tehnološkoj školi, koje su Gradskom štabu za vanredne situacije stavile na raspolaganje sve ono što su napravili u prethodnih nekoliko nedelja uz pomoć roditelja, nastavnika i dece. Ovo je jedan lep gest koji pokazuje uzajamnu podršku, poverenje i solidarnost koju imamo jedni prema drugima i pokazuje da nismo zaboravili jedni na druge, ni mi na škole a ni škole na svoj grad i sugrađane kojima je pomoć potrebna“, rekla je Jasmina Stevanović,i dodala da je reč o 700 maski koje su napravila deca, nastavnici i roditelji, i o 30 litara tečnog sapuna koji je napravljen u Hemijsko tehnološkoj školi. „Ova srednja škola snimala je i tutorijale vezane za pravljenje maski, i oni su do sada već u nekoliko navrata delili sašivene maske i svojim poslovnim partnerima, roditeljima, zaposlenima u školi… Nadam se da će ove humanitarne akcije pomoći i pokazati i drugima koliko svi mi možemo da budemo društveno odgovorni i koliko može svako od nas da da svoj mali doprinos u solidarnosti jednih prema drugima“.

Branka Bešlić, direktorka Osnovne škole Ivan Goran Kovačić istakla je da je Klub roditelja i nastavnika u ovoj školi pokrenuo akciju šivenja i da su se u ovu akciju osim roditelja, nastavnika i učenika uključili i brojni građani Subotice, kao i škola Sečenji Ištvan. „Naša nastavnica Ivana Papež Bogosavljev je koordinator ovog Kluba i ona je zajedno sa majkom Suzanom Skenderović animirala roditelje i naše sugrađane što je rezultiralo velikim odzivom. Prikupljeno je i napravljeno preko 500 maski i verujemo da će one poslužiti našim sugrađanima. Ovom kao i ostalim humanitarnim akcijama dajemo primer deci i učimo ih da pomažu drugima, da prihvate prave vrednosti kao što su empatija, humanost i darežljivost.“

Zaposleni u hemijsko tehnološkoj školi angažovani su u okviru svojih redovnih aktivnosti koje se tiču realizacije nastave na daljinu, a takođe su u dogovoru sa Ministarstvom prosvete izradili značajan broj edukativnog materijala koji je stavljen na raspolaganje putem platforme RTS Planeta i drugog programa RTS-a, rekao je direktor srednje Hemijsko tehnološke škole Nikola Matković. „Osim toga, takođe su se angažovali i na izradi onog što je sada posebno aktuelno i neophodno, a to su zaštitne maske, dezinfekciona sredstva za ruke i tečni sapun za ruke. Izradom ovakvog materijala pokušali smo učenicima i da pokažemo na jedan poseban način da ono što se uči u školi u okviru različitih područja rada predstavlja upravo temelj onogo što želimo da im kažemo – da je znanje moć. Edukativni materijal koji je napravljen njima će moći da posluži da vide kako ono što su do sada naučili u školi može da se poveže i da bude praktično primenjeno. Nadam se da smo ovakvim aktivnostima dali naš skroman doprinos našoj lokalnoj zajednici“ naglasio je Matković

Izvor: subotica.info